Laptopul – pe cat de mobil, pe atat de vulnerabil
|Devenite revelatia anilor 80, batranele calculatoare desktop incep sa-si piarda din ce in ce in ce mai mult din popularitate. Vazute ca o alternativa la masinile imense de clacul disponibile doar companiilor, acestea aveau sa se impuna pe piata, gratie dezvoltatorilor americani si evolutiei tehnologice, care au facut posibil ca astazi, aproape in fiecare locuinta sa existe cate un astfel de dispozitiv. Calculatorul personal a devenit acel „must have” din fiecare birou, al fiecarui tanar sau persoana care doreste sa fie conectata permanent la realitate, sa socializeze cu persoanele apropiate. Laptopul a venit ca o urmare fireasca a nevoii tot mai mari de mobilitate a utilizatorilor de calculator si, mai ales, de miniaturizare a acestor dispozitive. Astfel, daca in anii 80 computerul personal inlocuia giganticele ordinatoare, astazi, laptopurile au ajuns in casele tuturor, daca nu ca inlocuitor al computerului, cel putin ca un accesoriu nelipsit al tinerilor si antreprenorilor aflati in permanenta miscare si care, totodata, au nevoie sa fie permanent conectati la spatiul de lucru. Miniaturizarea si mobilitatea au insa neajunsuri ale laptopului.Aceasta intrucat transportul permanent in geanta de lucru, de acasa la job si invers, comporta unele riscuri la care computerele de birou nu sunt expuse atat de des. Prin urmare, este foarte posibil ca un copil neatent sa dea cu bicicleta peste tine in parc, atunci cand citesti un document cu laptopul pe genunchi. La fel, nu este exclus ca si in propriul apartament sa agati firul de alimentare atunci cand vizionezi un film si te ridici grabit, pentru a raspunde la telefon. Atunci se intampla accidentele, care pot provoca daune serioase laptopului tau.
Nu doar defectiunile de ordin fizic sunt la ordinea zilei, ci si cele ce tin de virusi sau de anumite erori ale sistemului de operare, care iti fac datele de pe calculatorul tau portabil inaccesibile. Astfel, sunt frecvente cazurile in care laptopul nu se mai deschide deloc, nu este alimentat cum trebuie cu energie electrica sau, atunci cand raspunde la aceste comenzi, nu deschide restul programelor instalate.
Defectiunile, in acest caz, pot fi de multe feluri, insa ele nu vor putea fi identificate decat prin apelarea la un service specializat in depanarea de laptopuri. Aceasta intrucat piesele pentru laptop nu sunt atat de usor de inlocuit precum la calculatoarele de birou e indicat sa te adresezi unui service laptop. In plus, acestea sunt miniaturizate si, uneori, foarte greu accesibile, astfel incat schimbarea sau simpla curatare necesita instrumente si spatii special amenajate. Odata schimbate piesele, este necesara reinstalarea sistemului de operare, care, de asemenea, necesita cunostinte de baza si detinerea tururor softurilor si licentelor pentru acestea. Nu in ultimul rand, se instaleaza programe antivirus si utilitare, pentru a optimiza functionarea laptopului si a evita posibile riscuri, pe viitor. De multe ori insa, este posibil ca laptopul dumneavoastra sa nu fie neaparat defect, ci pur si simplu, sa fie infesat de informatii inutile si de conflicte intre anumite programe. Alteori, laptopul se incalzeste si se inchide de la sine cand, de fapt, tot ce are nevoie este o curatare de praf a componentelor principale si a ventilatorului, extrem de sensibil in astfel de situatii. Insa, aceste lucruri nu le poti depista decat prin desfacerea in fata unui specialist, pentru o diagnosticare corecta a defectului