Nu trebuie sa scapi calculatorul pe jos ca sa pierzi datele din el

Mulţi utilizatori asociaza „craparea” hard-disk-ului cu defecţiunile de ordin mecanic, survenite de cele mai multe ori în cazul unor socuri accidentale la care a fost supus laptopul sau calculatorul de tip desktop, cu scurtcircuitarea anumitor componente sau arderea lor, in urma unor intreruperi dese ale alimentarii cu energie electrica sau zgarierea platanelor. Ei bine, nu doar loviturile si varsarea unui pahar de apa pe unitatea calculatorului va poate trimite la service-ul specializat de  recuperare de date. Printre cel mai des invocate sunt si asa-numitele defecte logice ale calculatorului, care pot fi identificate in primul rand prin formatarea accidentala sau stergerea fisierelor, deteriorarea sistemului de fisiere sau formatarea si erorile aparute la nivelul partitiilor de pe hard-disk. Acestea ar fi defecte care nu pun in pericol integritatea fizica a unitatii de stocare, hard-diskul functionand in parametri relativ normali, chiar daca la o scanare atenta identifica cateva sectoare deteriorate. Prima problema semnalata de utilizatorii care se prezinta in centrele de recuperare de date este cea a stergerii din greseala a fisierelor sau a formatarii partitiei. Acest lucru nici nu este greu de facut, cata vreme, mai toate programele te intreaba daca doresti formatarea unitatii, atunci cand vrei sa reinstalezi un sistem de operare, spre exemplu. De asemenea, se intampla uneori sa dorim stergerea unui singur fisier, iar din graba sau neatentie, sa selectam intregul director pentru aceasta, pierzand toate materialele salvate pe langa cel pe care dorim, cu adevarat sa-l stergem. Nu in ultimul rand, in ecuatie pot interveni si factori externi, cum ar fi un virus cibernetic, din cauza caruia documentele noastre de pe hard-disk nu mai pot fi accesate, indiferent de abordare.

recuperare date hdd defect

Revenind insa la sectoarele deteriorate, acestea sunt segmentele de pe hard-disk ce nu mai pot fi accesate si care conduc, de cele mai multe ori, la blocarea sistemului de operare. Sectoarele mai pot fi afectate inclusiv in cadrul unor defectiuni de ordin fizic. In multe cazuri, aceste defectiuni pot deveni iremediabile, daca se constata zgarieturi sau alte deteriorari ale suprafetei magnetice a discului.

Nu trebuie sa ne mire astfel ca, in cazul existentei unor sectoare deteriorate pe hard-disk, sistemul nostru de operare nu mai porneste asa cum ar trebui, unitatea de stocare sau partitiile de pe el nu mai pot fi formatate sau apar erori in momentul in care incercam sa accesam un fisier. Iar sectoarele deteriorate pot aparea oricand pe hard-disk, mai ales daca unitatea noastra este folosita timp indelungat fara reinstalarea sistemului de operare sau curatare periodica de virusi si alte programe inutile.

Un alt inamic de temut al hard-disk-ului il reprezinta virusii, care pot bloca sistemul de operare sau, cel putin, pot genera anumite conflicte in momentul in care derulam o anumita operatiune. Vom observa, de asemenea, ca in momentul in care dorim sa stergem totul de pe un hard-disk sau sa dam o formatare pentru o anumita partitie, procesul nu este dus la bun sfarsit, avertizandu-ne despre existenţa unei erori.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *