PlayStation 4, o consola care devine mai buna cu timpul
|* cu mai multa memorie si mai multa putere grafica, noua consola a celor de la Sony isi mentine statutul de cea mai vanata consola de jocuri din lume
Cea mai cunoscuta consola de jocuri din lume, Sony PS4 este chiar mai buna decat a fost cu un an in urma. Cu jocuri AAA disponibile, de ultima generatie si cu noi caracteristici adaugate, PS4 a devenit consola dorita de tot mai multi impatimiti in materie de gaming. Acum aproape un an de zile, PlayStation 4 anticipa deja momentul, fiind pe cale sa devina una dintre cele mai de succes console jocuri din toate timpurile. Dupa ce a atins incredibila cifra de un milion de unitati vandute in primele 24 de ore de la lansarea pe piata americana, PS4 a depasit in scurt timp cifra de 13 milioane de bucati vandute la gamerii din intreaga lume. Putem spune ca este un succes, daca luam in considerare faptul ca aceasta cifra reprezinta aproape dublul numarului de console Xbox One vandute in acelasi interval de timp. Iar diferenta de vanzari este in crestere, de la zi la zi. Lucrurile par sa mearga bine in aceasta directie, fara a putea spune ca avem de-a face cu un moment de cotitura in evolutia acestui brand. Cu mai multa putere grafica decat Xbox One si de 32 de ori mai multa memorie decat precedenta PS3, dar si cu un accent ferm pus mai degraba pe experienta jocului, in sine, decat pe aplicatii mass-media, putem spune ca PS4 s-a impus ca o consola a generatiei viitoare.
De la gamer la gamer
Intr-un cuvant, vorbim despre o consola de jocuri construita de gameri pentru gameri, care a castigat inimile si mintile multora dintre utilizatori, cu o multime de potentiali clienti care tind sa lase in urma politicile oarecum ciudate aplicate de cei de la Microsoft pe consola Xbox One. Ca atare, multi dintre utilizatorii acestui din urma dispozitiv se pare ca se reorienteaza acum spre PS4. Unde mai pui faptul ca, la acest moment, PS4 este disponibila acum la preturi comparative cu Microsoft Xbox One. E drept, in astfel de pachete promotionale, PS4 nu este livrata si cu aparatul foto PlayStation, insa acesta poate fi achizitionat la niste preturi modice, daca doriti cu adevarat unul. Diferentele dintre PS4 si Xbox One sunt evidente, inainte chiar de a le porni si a vedea cum functioneaza. In ciuda finisajelor si designului sportiv, cu jumatate de carcasa mata si jumtate lucioasa, a componentelor oarecum asemanatoare, cele doua console sunt cat se poate de diferite.
Slim si elegant
In cazul PS4 vorbim despre o forma paralelipipedica mica si eleganta, spre comparatie cu Xbox One, care are o forma cubica, imensa. Acest lucru se traduce, din start, printr-o greutate si dimensiuni reduse la jumatate. Din acest motiv, consola de la Sony poate fi scoasa din ambalaj si conectata pentru joc in doar cateva minute. Spre comparatie, Xbox One vine ambalat intr-o cutie mare, greoaie, care ridica mari probleme la despachetare, plina de compartimente mici si cu o multime de carton si plastic in jur. Este exemplul clar de rationalizare, care poate simboliza, daca vreti, experienta PlayStation, in doze mici si concentrate.
Designul Sony este inconfundabil
Chiar si la o simpla privire, iti dai seama ca ai de-a facecu un dispozitiv de la Sony. Designul este subtire, elegant, disponibil atat pe negru, cat si pe alb stralucitor. Dimensiunile consolei sunt de 275 x 53 x 305 mm, prin urmare, cu mult mai compacta decat un Xbox One, care este mai lunga, mai inalta si mai patratoasa. La noul model se pot folosi si cablurile de la Slim PS3, iar daca tot am vorbit de design si de miniaturizare, la PS4, Sony a ascuns sursa de alimentare in interiorul sistemului, fara a mai lasa caramida de alimentare externa in afara. Pe partea frontala veti gasi o unitate de disc Blu-ray, iar in dreapta – porturile USB 3.0, la care se pot conecta controlere DualShock.
Rotiti sistemul si vom gasi mufele HDMI, Ethernet si pentru portul optic digital audio. In partea de sus, o lumina albastra se va aprinde de-a lungul carcasei, in momentul butarii. Aceasta inspira viata intr-un design industrial, care tine sa va salute atunci cand porniti sistemul.