Importanta unui blitz extern in realizarea fotografiilor de calitate

Fie ca suntem fotografi amatori sau mai ales fotografi profesionisti, prezenta unui blitz extern este vitala pentru a obtine o fotografie de calitate.

In mod normal, aparatul foto vine dotat cu un blitz incorporat insa, de cele mai multe ori, situatia impune prezenta unei surse de lumina mai puternice, care poate fi asigurata prin prezenta unui blitz extern.

In cazul celor mai multe aparate foto compacte, blitz-ul este capabil sa lumineze la o distanta de pana la maxim 6-8 metri. Aparatele DSLR vin cu un blitz incorporat mai puternic, ce pot lumina la o distanta de peste 20 de metri.

Insa aceste blitz-uri au unele inconveniente majore. In cazul aparatelor compacte, intensitatea blitzului nu poate fi reglata. De asemenea, directia blitzului nu poate fi schimbata, lumina venind doar din dreptul aparatului. Acest lucru poate aduce “daune” majore fotografiei, in special in cazul cand vrem sa fotografiem in conditii de lumina scazuta (aparitia efectului de “ochi rosii” sau persoana fotografiata va aparea prea luminata, in timp ce fundalul sau mediul din jurul persoanei va aparea mult mai intunecat). De asemenea, lumina este concentrata doar intr-o directie (cea frontala), neavand posibilitatea de difuzie (de imprastiere) a luminii sau indreptarea acesteia in alte directii (lateral, spre tavan etc). Un alt dezavantaj al blitzurilor incorporate este aparitia in fotografie a efectului de umbra (in spatele subiectului fotografiat apare o umbra intunecata, foarte deranjanta).

Pentru realizarea unei fotografii profesioniste, in care lumina este uniforma in toata fotografia, sau pentru realizarea unor diverse efecte (de exemplu umbre), utilizarea unui bliţ extern este vitala, in special in cazul fotografiei de interior sau de portret, unde se folosesc blitz-uri de studio.

Exista doua tipuri importante de bliţ-uri externe:

blitz-uri pe patina, care se monteaza direct pe aparatul foto, contactul si declansarea facandu-se direct prin dispozitivul electric ce leaga cele aparatul de blitz. Acestea au in general un dispozitiv de tip bounce prin care blitzul poate fi rotit (pe orizontala sau pe verticala) pentru a indrepta lumina spre anumite directii;

blitz-uri externe (de studio), care se pot monta independent de aparatul foto, pe diverse suporturi. Declansarea acestora din aparatul foto se poate face in diverse moduri: prin intermediul unor cabluri sincrone ce leaga aparatul de blitz, prin intermediul undelor radio, prin infrarosu, wireless sau chiar prin senzori optici (blitz-ul extern are un senzor care sincronizeaza si declanseaza flash-ul atunci cand detecteaza flash-ul de pe aparat).

De asemenea, se pot utiliza simultan mai multe blitz-uri externe, ce lumineaza subiectul pozat din diferite unghiuri, rezultatul fiind impresionant. Totul tine de imaginatia fotografului si de experimentarea diverselor unghiuri in care punem blitz-urile. Si nu uitati: lumina este cel mai important lucru in realizarea unei fotografii profesioniste.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *