Ce este SSD (Solid State Disk)?
|Solid State Disk (SSD) este un tip nou de hard disk in care locul platanelor a fost luat de chip-uri de memorie flash. Prima companie care a conceput acest tip de hard disk este Samsung, dar in prezent sunt mai multe companii care produc astfel de harduri. Tehnologia SSD ofera rate mai mici de consum de energie si viteze mai mari de transfer, astfel fiind foarte utile mai ales la laptopuri.
Rata de citire a datelor este de aproximativ 67 MB/s iar datele se pot accesa in mai puţin de 0.01 milisecunde (mult mai rapid decat cele mai bune hard diskuri actuale). Legat de consumul de energie, aceste harduri consuma cu 50% mai putina energie decat hardurile convenţionale, si anume 0.9 W fata de 1.9 W la hardurile cu platane.
Avantajele SSD-urilor:
- Viteza de citire mare – de mai multe ori mai rapide decât cele mai rapide hard diskuri conventionale
- Timpul de citire si scriere scazut, de sute de ori mai rapide decat la hardurile mecanice
- Timpul de citire/scriere mai rapid
- Consumul de energie redus, deoarece nu exista parti mecanice care trebuie învârtite (cum sunt platanele la hard diskuri), consumul de energie este scăzut şi de asemenea căldura este scăzută(nu există forţe de frecare)
- Nu scoate zgomot (datorita lipsei partilor mecanice)
- SSD-urile au o uzura foarte mica si o rezistenta mare la soc, vibratii si temperatura
- Un startup mult mai rapid
- Securitate – Se pot curata de toate datele intr-un timp foarte scurt
- Timpul de căutare a datelor (Seek time) este constant si performantele nu scad dacă hardul este plin.
- Greutate mica fata de hardurile standard
Dezavantajele SSD-urilor:
- Preţul – Preţul pe GB este mult mai mare decât la hardurile mecanice, in jur de 10$/GB fata de 0.25$/GB la hardurile obişnuite.
- Timpul de scriere mai mare – Memoriile flash au un timp de scriere mai mare decat harduri mecanice (in jur de 18 MB/s fata de peste 50 MB/s la harduri cu platane).
- Viata mai scurta – SSD-urile bazate pe memorii flash au un ciclu de scriere/citire limitat comparat cu hardurile cu platane.
- Recuperarea datelor este scăzută – Dacă intervine vreo problema mecanica, datele sunt pierdute complet.
- SSD-urile sunt vulnerabile la pene de curent, campuri magnetice si incărcari electrice.
Inca nu exista un mediu de stocare a datelor 100% sigur.
La momentul aparitiei SSD-urilor producatorii ofereau garantii ca vor fi mult mai sigure decat hardurile. Intradevar sunt mult mai rezistente la socuri fata de harduri dar sunt destul de sensibile in ceea ce priveste interactiunile de natura electrica.
Ce se poate face daca un SSD se defecteaza si aveti date care trebuie recuperate?
Daca este necesara recuperarea datelor de pe un SSD atunci trebuie sa apelati la un centru specializat in RECUPERARE DATE SSD. Un astfel de CENTRU DE RECUPERARE DATE este cel al BIT Data Recovery, care asigura DIAGNOSTICARE GRATUITA in in cazul SSD-urilor deteriorate.
Pentru mai multe detalii vizitati pagina www.recuperaridate.ro
e adevarat ca daca bagi windosu pe un ssd pc se misca mult mai bine decat pa hard?
…lumea nu se poate caca de foame pe tot pamantul, si ashtia nu stiu cu ce sa mai fraiereasca lumea… cumperi o chestie din asta si in 2 luni, s-a demodat, ori apare altceva cu 2 functii in plus…eu ma multumesc cu un dualcore imbunatatit si merge struna…stas….nu vedeti ca au cam dat-o in bara astia cu windows-urile astea ,vista-7…nu au nimic deosebit fata de xp….si mai vor sa scoata windows 8 cu o alta grafica, dar in final , tot prost functional….
Sunt mai buna ce HDD dar doar pentru laptopuri.
Pentru un desktop PC, tot un hard normal este mai bun.
HDD e mai bun !