Glosar de termeni din web hosting

Domeniu
Domeniul este numele unei adrese Internet (exemplu: www.revistait.ro, in care “revistait” este domeniul

Subdomeniu

Subdomeniile sunt cunoscute si ca domenii de nivel 3. Numele de domeniu sunt compuse din cel putin doua nivele: nivelul de top si nivelul secundar.
TLD (Top Level Domain) este extensia atasata unui domeniu. (exemplu: .com, .net , .org .info, .biz, .ro).
SLD (Nivelul secundar) este portiunea din URL care identifica proprietarul asociat cu o adresa IP. De ex. “revistait.ro” este un domeniu nivel secundar, pentru ca contine numele de domeniu “revistait” si nivelul de top “ro.”

DNS

DNS – Domain Name System este un sistem de pastrare si interogare a unor date arbitrare intr-o structură ierarhică.

Caracteristici DNS:

  • foloseşte o structură ierarhizată;
  • deleagă autoritatea pentru nume;
  • baza de date cu numele şi adresele IP este distribuită.

Fiecare implementare TCP/IP conţine o rutină software specializată in interogarea serverului DNS in vederea obţinerii translatarii nume / adresa IP sau invers.
Pe scurt, un DNS transforma un nume de domeniu intr-un IP.

Reverse DNS

Reverse DNS este un software care rezolva un nume de domeniu in functie de o adresa IP.
Reverse DNS transforma un IP intr-un nume de domeniu.

Propagare DNS

Propagarea DNS este procesul de notificare automata a serverelor din intreaga lume, atunci cand locatia unui site a fost schimbata pe noi adrese IP sau atunci cand s-a inregistrat un nou nume de domeniu web.
Propagarea poate dura pana la 72 de ore. Propagarea DNS-urile este un proces automatizat, acesta nu poate fi grabit si nici estimat exact.

Certificate SSL

SSL reprezinta abrevierea pentru “Secure Sockets Layer”.
Certificatele SSL sunt cunoscute si ca certificate digitale. Acestea sunt documente electronice care contin informatiile necesare realizarii unei conectiuni securizate SSL.
Certificatele SSL sunt folosite de obicei pentru siteuri care accepta plati cu carduri (carti de credit) sau trebuie sa primeasca informatii private care trebuie protejate.

SMTP

SMTP – Simple Mail Transfer Protocol, este un protocol pentru trimiterea de mesaje email pe Internet. Este folosit in legatura atat cu POP3, cat si cu IMAP, care dau posibilitatea sa descarcati mesaje electronice de pe un server de mail in calculatorul dv.
SMTP este folosit pentru expedierea mesajelor.

POP3

Post Office Protocol 3 (POP 3) este o metoda dedescarcare de mesaje email de pe un server. Acestea le puteti accesa folosind webmail, Eudora, Outlook Express, Mozilla Thunderbird ….
POP3 si IMAP sunt folosite pentru primirea mesajelor email.

Ce este SPAM-ul

Spam este termenul pentru emaliurile nesolicitate trimise separat sau in masa. De asemeni, este cunoscut drept UCE (Unsolicited Commercial Email- Mail Comercial Nesolicitat).

FTP

FTP (File Transfer Protocol) este metoda cea mai des utilizată pentru descărcarea fişierelor de pe Internet, care sunt păstrate pe servere speciale.

VPS

VPS se bazeaza pe un concept simplu: partitionarea hard-disk-ulu unui server in mai multe zone zone ce se comporta exact ca un server de hosting, numai ca are dimensiuni mai mici si costuri mai mici. Folosind un VPS aveti garantat o anumita parte din RAM-ul serverului dar si din viteza procesorului. Cu un cont VPS se impart resursele serverului, precum spatiul si memoria RAM cu ceilalti utilizatori. Procesorul, memoria RAM si alte resurse sunt configurate in asa fel incat fiecarei persoane ii este permisa utilizarea numai unui anumit procentaj. Spre deosebire de un server shared, nu poate exista nici un singur utilizator care sa foloseasca tot procesorul sau memoria RAM, avand astfel o performanta mult mai buna.

Ce este colocarea?

Prin colocare se intelege gazduirea serverului achizitionat de catre dv intr-un centru de date (Data Center). Data Centerul oferia spatiul fizic pentru serverul dv, curentul electric si banda de internet.
Responsabilitatea in ceea ce priveste hardware-ul cade in sarcina celui ce a cumparat serverul (upgrade, inlocuire HDD, CPU …).

No Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *