Ce sa alegem: Plasma sau LCD?
|Plasma vs LCD – pro si contra. Nu stii ce sa alegi? TV cu Plasma sau LCD? Aveti mai jos un articol ce va ajuta in alegearea televizorului potrivit pentru dv. Marele avantaj al televizoarelor cu plasma il reprezinta rapiditatea cu care imaginea este transmisa pe ecran. LCD TV-urile nu pot reda imaginile cu aceeasi rapiditate deoarece acestea au fost concepute initial ca monitoare pentru calculataoare, nefiind luata in seama la momentul respectiv calitatea imaginilor transmise prin TV.
Cea mai mare problema a televizoarelor cu plasma o reprezinta efectul de remanenta ireversibila, produs de imaginile statice. Dupa o utilizare indelungata a plasmei, imaginile inerte produc un efect destul de deranjant. Aceasta imagine ramane imprimata pe fundal, usor deranjanta pentru ochiul uman in timpul vizionarii.In cazul plasmelor, dupa aproximativ 20.000-30.000 de ore de functionare, luminozitatea scade cu aproximativ 25%, iar dupa 40.000-60.000 de ore, luminozitatea scade la jumatate.
Cel mai mare dezavantaj al LCD TV-urilor sunt pixelii morti. Dar acest lucru se intampla dupa o folosire indelungata a televizorului.
Durata de viata la plasme a crescut in ultimul timp la nivelul LCD-ului si acum avantajele plasmei sunt mult mai multe, mai ales cele legate de performanta. Chiar la semnal SD plasmele redau o imagine mai buna.
Plasma castiga din punctul de vedere al dimensiunii ecranului. televizoarele LCD ajung pana la maxim 45 de inci, spre deosebire de cele cu plasma, care pot ajunge la dimensiuni impersionante ale ecranului, chiar de cativa metri. Legat de greutate, un televizor LCD este mai usor decat unul cu plasma, de aceeasi dimensiune.
CONCLUZII:
Plasma
Pro:
- Rapiditatea cu care imaginea este transmisa pe ecran
- Diagonale mai mari
- Culori mai multe si mai naturale
- Rata inalta de contrast (10000:1)
- La plasma culorile sunt vii si curate
- Imaginea foarte buna si clara
Contra:
- Durata de viata de la 20.000 pana la 30.000 de ore
- Consum ridicat de curent, mai mare decat in cazul LCD-urilor
- Efectul de “remanenta ireversibila”, produs de imaginile statice
- Degaja mai multa caldura
- Folosesc sisteme de racire cu ventilator
LCD
Pro:
- LCD TV-urile au o durata de viata de 50.000 – 60.000 de ore
- Consum redus de curent
- Greutate mult redusa
- Capacitate de interconectare
Contra:
- LCD-urile mari isi pierd din claritate
- Pot aparea in timp pixelii “morti”
In concluzie, atat LCD-ul cat si Plasmele au si dezavantaje, dar si avantaje.
Ramane la latitudinea fiecaruia sa-si aleaga televizorul care crede ca i se potriveste mai bine.
adevar este ca negrul ala care e spre gri, m-a dispera rau de tot. m-am si enervat intr-o zi, dar atat de tare ca a trebuit sa iau calmante. asa ca am decis sa vad emisiuni colorate si sa nu ma mai uit la tv asa cu o imagine statica neagra ca pana acum.
ce de figuranti! negrul e problema lor!
ateva sfaturi privind diferenta dintre PLASME si LCD-uri, bazate pe experienta personala:
– Plasmele sunt un pic mai grele (comparativ cu LCD cu aceeasi diagonala)
– Plasmele ofera o calitate mai buna a imaginii, culorile sunt mai naturale, iar negrul este chiar negrul cu care suntem obisnuiti.
– Pe o plasma putem vizualiza bine imaginea din orice unghi al camerei.
– Plasmele sunt mai potrivite pentru camere nu foarte luminoase, sau unde putem modifica intensitatea luminii.
– Plasmele nu sunt alegerea cea mai buna daca cautam un televizor pentru jocuri video.
– LCD sunt perfecte pentru camere puternic luminate, culorile sunt vii si se vad ok
– LCD sunt mai economice din punct de vedere al consumului
– LCD sunt potrivite pentru jocuri video, pentru vizionari in format HD sau de pe calculator
– Ca si durata de viata, sunt asemanatoare, depinzand doar de producator. Preturile sunt deasemenea asemanatoare.(ceva mai scumpe plasmele).
Am gasit si un articol interesant pe tema asta: Plasma vs LCD vs LED
Si un film mic pe aceeasi tema: aici
Sper sa va fie de folos pentru alegere.
eu am un lcd de la samsung si se vede foarte bine pe el. merge folosit si ca pc si ca monitor.
Blue-Ray pe Philips Cinema 21:9 … great, am ramas fara cuvinte superb, astept cu nerabdare sa iasa pe piata si poate, poate reusesc sa imi achizitionez unul :X:X:X
Ar mai fi o gresala in articol. Cica 45 inchi ar fi cel mai mare LCD. Hell no. Sunt LCDuri si de 52” si cred ca exista si 56”(dar de asta nu sunt sigur). Un bonus pentru LCDuri e modelul nou de la Philips, numit CINEMA pe format 21:9. Am vazut pe viu un film Blue-Ray pe un Philips Cinema, just WOW. Fabulos.
Haios. Comentariul lui Mormoloc e clar si mai bine scris decit articolul pe care il comenteaza. Probabil autorul articolului original a folosit vre-o traducere de acum 4-5 ani…pe post de “inspiratie”.
Mai e ceva de spus:
Cine se uita “pieziş” la televizor ? Deobicei ne uitam aproape perpendicular pe ecranul TV (doar daca ai 15 copii şi stau toti la desene, s-ar putea să fie probleme):
Ecranul plasma este foarte sensibil la atingeri (intreţinerea se face cu multă atenţie)
Cred viitorul este al LCD-ului
Daca stiti engleza resurse bune sunt:
bestplasmatv.com
bestlcdtv.com
avsforum.com
reviews.cnet.com
Ma amuza cum unii “experti” scriu articole despre subiecte pe care nu le stapanesc. Si din pacate majoritatea cititorilor isi bazeaza deciziile pe ele.
La ora actuala singura diferenta semnificativa intre plasma si LCD este unghiul de vizibilitate. Plasmale isi pastreaza calitatea imaginii la orice unghi (ca si CRT-urile). LCD-urile chiar si cele mai bune sufera o degradare a imaginii cand sunt privite dintr-o parte – contrastul scade, culorile devin mai pale. Nu-i atat de grav ca un LCD de laptop dar e vizibil.
O alta diferenta (nesemnificativa) e ca plasmele sunt mai grele.
Durata de viatza e la fel – 60000 – 100000 ore pentru modelele aparute de la inceputul anului 2008 pana acum.
Pixelii morti/blocati nu mai sunt frecventi la LCD-uri. Unele branduri chiar iti inlocuiesc modelul daca are un pixel mort.
Remanenta ireversibila, o traducere de te doare capul din engleza “(permanent/temporary) image retention”, care mai corect tradus ar fi “retentie de imagine (permanenta/temporara)” e cunoscul popular in engleza ca “burn-in”. Nu mai e de vreo 2 ani o problema serioasa. Da, inca poate sa mai apara daca lasi televizorul cu plasma pe un singur program toata ziua sau te joci pe el non-stop fara sa te uiti la TV sau il folosesti pe post de monitor la PC. Daca-l folosesti normal, adica schimbi programele din cand in cand nu-i nici o problema. Majoritatea modelelor noi au functii anti burn-in: pixel orbiter (pt. prevenire), white wash (atenuare burn-in existent) si altele. Daca-i faci si “rodaj” (eng. “break-in”) in primele 100-200 de ore de functionare sansele sa apara retentia de imagine scad considerabil.
Legat de timpul de raspuns (incorect spus “Rapiditatea cu care imaginea este transmisa pe ecran” ca nu are legatura cu transmisia) plasmele il au foarte mic si pe orice plasma imaginea e foarte clara, contururile obiectelor sunt intotdeauna clare. Exista LCD-uri pe care la obiecte in miscare (gen o minge de fotbal) or sa apara marginile blurate (mai putin clare). Totusi, asta se intampla la LCD-uri cu timp de raspuns de 10-15ms sau mai mare. Sunt multe telvizoare LCD acum cu timp de raspuns 5ms care in practica e la fel de bun ca o plasma.
In general plasmele au culori mai clare, contrast mai bun, detalii mai bune pt. culori inchise (umbre, intuneric, etc) dar nu e o regula. La modelele astea mai ieftine in jur de 3-4000 RON nu poti sa faci diferentieri la nivelul “plasma sau LCD” ci trebuie sa analizezi TV-ul in sine fara sa dai importanta ce tip e. Poate sa fie o plasma cu culori spalacite la banii astia. Televizoarele high-end – plasme Pioneer, Panasonic, Samsung sau LCD Sony, Samsung costa peste 10000 RON. La nivelul asta de pret, in afara de unghiul de vizibilitate mai slab la LCD-uri (chiar daca-s scumpe), calitatea e superba.
Pentru un buget specific romanesc – 2000-5000 RON – cea mai buna alegere e un televizor cotata afara low-end sau middle class. Modele bune la banii astia sunt de la LG ca raport calitate pret. Daca te induri sa spargi 6000-10000 RON, in ordinea calitatii sunt: plasme Pioneer Kuro Elite, Pioneer Kuro (standard), Panasonic TH-##PZ80*, Samsung PN##A55* si PN–A65* si LCD-uri Sony KDL-##XBR8, KDL-##XBR6, Samsung LN##A55* pana la LN##A95* unde “##” e dimensiunea in inch (40, 42, 50, etc) si “*” e un numar care se schimba in functie de tzara (imi scapa acuma cat e pt. Romania).
Nu exista plasma sub 42 inch din cate stiu eu sau LCD-uri peste 55 inch. Daca exista sunt mai greu de gasit.
Alte greseli in articol:
1. “Folosesc sisteme de racire cu ventilator” (plasmele) – nu toate.
2. “Capacitate de interconectare” – ce-i aia? connectivitatea e la fel si la plasme si la LCD-uri – HDMI, S-Video, VGA, composite, component, etc. Nu are nici o legatura tipul ecranului cu conectivitatea.
3. “LCD-urile mari isi pierd din claritate” – Tota aiurea.
gogule,cred ca tu esti acea stare de agregare de care vorbeai.dovedesti cu succes ca nu ai habar de plasma sau lcd…foarte probabil nici de crt…sau curent electric…stai in banca ta…
pentru DOVNLOAD 53 : Tu trebuie sa pui mai intai mina pe carte si apoi pe PLASMA . DE altfel tu esti a 6-a stare de agregare a materiei si anume P R O S T I A
Nu s-a pomenit nimic de unghi de vizualizare sau de raportul calitate/pret.
Am CRT si sunt multumit de el !!!!! Stiu nui la moda dar Plasma sunt scumpe si dureaza putin si se inprima imagina(remanenta ireversibila)
Iar LCD au contras scazut(acel fundal gri este enervant pe intuneric) culori palide .
Foarte tare articolul. Si plin de povete folositoare in viata: “fiecare sa-si aleaga televizorul care crede ca i se potriveste mai bine” … eu unul cred ca asa am sa fac … parerea mea 😉
interesant rau articol , unul care chiar ma atras sa il citesc..
tine-o tot asa success!