Drone

Desi au trecut doar cativa ani, mai putin de o decada, de la prima aparitie publica, dronele cu destinatie personala sau utilitara au intrat rapid in peisaj devenind o prezenta atat de comuna incat par a avea o istorie indelungata purtata pe aripi. Ne-au obisnuit cu prezenta a patru (quadcopter) sau a opt (octocopter) motoare, cu viteze cuprinse pe o scala de la lent la rapid cu multe gradatii si cu telecomenzi, tablete sau smart-uri prin care le controlam zborul si mobilitatea.

Utilitate

RCV-urile (Remote Control Vehicle) sau UAV-urile (Unmanned Aerial Vehicle) civile si-au dovedit utilitatea atat in scop distractiv – fotografii, filmari video etc. – cat si inscop utilitar – transportul unor incarcaturi usoare, ghidare in zone greu accesibile etc. Multe firme de curierat si-au manifestat interesul pentru folosirea dronelor. In acelasi timp, zburatoarele si-ar putea dovedi utilitatea in supravegherea sau fluidizarea traficului auto. Dotarea cu instrumente GPS da startul unor multiple intrebuintari. Din pacate, asa cum se intampla aproape intotdeuna cu lucrurile bune, UAV-urile servesc cu acelasi aplomb si maini criminale. Fotografieri sau filmari de tipul paparazi in scopul santajarii sau al spionajului, transportul de substante interzise si alte activitati de acest gen arunca o umbra deloc placuta peste niste intentii onorabile.

Dotari pentru o drona buna

Deja pe piata se gasesc multe tipuri de drone. Unele mai mici altele mai mari, cu baterii de diferite puteri, cu dotari mai simple sau mai complexe si, bineinteles, cu preturi care reflecta calitatile date de dotarile avute.

Termenul de drona buna este relativ. Pentru ce este folosita, de catre cine, pentru cat timp sunt puncte de vedere de care trebuie tinut cont atunci cand se doreste achizitionarea unui astfel de gadget.

In functie de preferintele personale si de modul de lucru la care va fi supusa, cea mai buna drona va trebui sa aiba anumite caracteristici. In primul rand rezistenta la socuri, pentru ca este stiut faptul ca nu toate decolarile si aterizarile sunt line. Mai trebuie anticipate si viitoarele accidente precum ciocnirea de alte drone sau impactul cu obstacole fixe de genul zidurilor, copacilor etc. In ceea ce priveste camera, pentru o filmare realizata in conditii de calitate este nevoie, pe langa un device bun, de un ghimbal la fel de bun.

Performanta este unul dintre criteriile dupa care s-ar putea ghida un cumparator. De regula, zborul unei drone are o durata de aproximativ cincisprezece minute dar pe piata se gasesc si dispozitive care ating valoarea de douazeci de minute si chiar putin mai mult. Asta inseamna o baterie mai puternica dar si un corp mai usor. Policarbonatul este bun, rezistent, usor si cu un cost redus. Aliajele de aluminiu sau de titan sunt mai usoare, mai rezistente dar ridica un cost suplimentar. Oarecum legat de aceste aspecte este tipul de sol pe care aparatul poate ateriza fara riscuri. Teren plat, cu denivelari, umed etc.

drone 001

Accesoriile completeaza configuratia de baza oferind o experienta mult mai complexa si mai placuta totodata. Majoritatea dronelor vin in kit-uri care difera ca dotari. Unele au o baterie suplimentara, transmitator sau telecomanda – acesta ar cam fi un minim decent de dotare – in timp ce altele au mai multe accesorii incluse. By the way, costurile pentru suplimentarea accesoriilor depind de dorinta fiecaruia, ofertele pe care le da piata sunt aproape incalculabile ca numar. Este bine de stiut ca unele tipuri de drone pot fi controlate cu un smartphone sau tableta echipate cu Android sau iOS pe post de telecomanda. Exista astfel posibilitatea vizualizarii in timp real a imaginilor surprinse de camera dar si posibilitatea de a schita trasee care vor putea fi urmate de drona.

Un ultim aspect, dar nu cel din urma, care se recomanda a fi avut in vedere este dat de garantii si service. Chiar daca garantia este limitata doar la cateva lucruri si intamplari, tot e mai buna decat nimic. In caz de accident sau de defectare, o asistenta specializata din partea unui profesionist este oricand binevenita.

Achizitionarea unei drone nu este cea mai grea intreprindere. Documentarea prealabila si recomandarile vanzatorului sunt doua puncte cheie in cumpararea unei drone care sa corespunda exigentelor voastre.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *