Alternative viabile la SMS-uri

Mesajele transmise prin intermediul telefoniei mobile mai pot fi considerate in continuare de actualitate? Ofertele companiilor sunt, datorita concurentei acerbe, foarte agresive, mesajele scrise venind ca o completare la apelurile de voce clasice. De ceva timp a aparut si isi face din ce in ce mai bine simtita prezenta un nou jucator pe aceasta nisa, internetul. Flexibilitatea si fluiditatea internetului mobil, din ce in ce mai accesibil si mai raspandit datorita performantelor smartphone-urilor, naruieste, caramida cu caramida, zidul crezut impenetrabil, pe care mult prea anchilozatele companii de telefonie l-au construit in jurul lor. Cu un numar destul de mare de aplicatii, reteaua acapareaza felii din ce in ce mai consistente din aceasta placinta. Multe dintre aceste aplicatii, pe langa mesajele scrise, au disponibile facilitati precum transmiterea de fotografii sau apelurile video. Dar, mai exact, despre ce vorbim?

Hangouts, chiar daca vine de la Google, nu este o aplicatie chiar atat de mult folosita, cel putin de catre utilizatorii romani, pe cat si-ar fi dorit compania. Ea poate fi trecuta la capitolul realizari mediocre de catre companie chiar daca s-a incercat impunerea ei prin mijloace uneori nu tocmai oneste. Cu toate astea, transmiterea de fotografii, discutiile in timp real pe chat, posibilitatea de a transmite mesaje scurte si de a face apeluri video, toate aceste functii alcatuiesc o oferta decenta la care poate avea acces orice persoana care are un cont pe Google, costurile fiind practic acoperite de abonamentul lunar la internet.

Google

 

iMessage este o aplicatie dezvoltata de Apple numai pentru posesorii de iPhone. Chiar daca nuanta exclusivista a aplicatiei se simte destul de pregnant, ea este o alternativa viabila la mesageria platita. Cu ajutorul ei se pot transmite numai mesaje scrise. Sesizand incompletitudinea ofertei, programatorii de la Cupertino au dezvoltat o aplicatie separata pentru video-call-uri, numita FaceTime. Si aceasta din urma aplicatie ruleaza numai pe device-urile promovate de compania Apple.

Line – aplicatia cu functii asemanatoare celor descrise mai sus, dar mai putin cunoscuta si, implicit folosita, de catre utilizatorii romani de smartphone-uri. Oferta acestei aplicatii, disponibila de pe orice platforma, este completa, accesul la mesaje text, apeluri de voce sau video putandu-se face doar dupa activarea contului de utilizator in care a fost inclus si numarul de telefon.

Skipe, de departe veteranul comunicatiilor pe internet, are o oferta asemanatoare cu Hangout-ul, adica pur si simplu completa. Dezvoltarea sa constanta, mai ales dupa achizitia brand-ului de catre gigantul Microsoft, si experienta au dus la includerea unor facilitati suplimentare precum apelurile audio catre retelele de telefonie fixa sau mobila, care activeaza pe teritoriul tarii sau international. Serviciile de baza sunt gratuite si disponibile de pe orice terminal cu oricare dintre OS-urile principale instalate. In oferta sunt incluse si o serie de servicii platite, accesibile in baza unui abonament.

Skype

Messenger de la Facebook nu putea sa lipseasca din aceasta trecere in revista a aplicatiilor care aproape au scos de pe piate SMS-urile. Pentru acces este de ajuns doar un cont activ pe foarte cunoscuta retea de socializare. Este accesibila de pe orice terminal mobil sau fix, PC, si este disponibila pe platformele care conteaza.

Viber a cunoscut gustul succesului destul de timpuriu, devenind cea mai cunoscuta si utilizata aplicatie de acest gen cu mult inaintea celor ce se situeaza astazi in topul preferintelor utilizatorilor. Chiar si asa, popularitatea ei inca mai detine o cota importanta de piata. Viber a fost printre primele, daca nu chiar prima, care a avut o oferta completa – mesaj scris, fotografie, apeluri voce si video – oferta care a determinat o serie de operatori sa impuna anumite restrictii utilizatorilor obisnuiti.

WatzApp este cea mai populara aplicatie de acest gen atat la nivel national cat si international, de aceea, laudele sunt de prisos, orice utilizator recunoscand produsul. Chiar daca facilitatile oferite sunt foarte asemanatoare cu a celorlalte aplicatii, insa cu unele particularitati care probabil fac diferenta, interfata prietenoasa si intuitiva i-a atras pe multi.

In prezent se poate spune ca aplicatiile care ofera o gama completa de servicii au eclipsat limitativele SMS-uri, trecerea de la telefonia mobila la comunicarea pe internet zdruncinand destul de serios companiile care se credeau nemuritoare. O miscare asemanatoare cu trecerea de la fix la mobil.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *