iPhone SE – un pariu al Apple

Ofertele de telefoane mobile inteligente cu care este inundata piata sunt atat de variate prin dimensiuni, putere sau design incat, atunci cand se doreste achizitionarea unui astfel de device, ia nastere o mare dilema: care este cea mai buna alegere? Tendintele dictate de preferintele consumatorilor de gadget-uri se indreapta spre ecrane mai mari sustinute de configuratii hardware puternice care pana la un anumit punct ar putea inlocui terminale precum tabletele sau chiar notebook-urile. De curand gigantul IT Apple a surprins specialistii avizati dar si utilizatorii obisnuiti cu un smartphone de doar patru inch diagonala insa cu un procesor puternic, A9. Este acest iPhone SE un alt pariu castigator al celor de la Cupertino? Aparut datorita pretentiilor si preferintelor unui numar mare de impatimiti, raspunsul la aceasta intrebare pare a fi unul afirmativ. Sa vedem cateva detalii.

Design

Linia consacrata de design a smartphone-urilor Apple este pastrata si aici. Asemanarile sunt practic imposibil de evitat, noutatile sunt atat de subtile incat doar privirea unui obisnuit al acestor tipuri de telefoane le poate remarca. Colturile usor rotunjite, butonul central de forma rotunda, finisajul deosebit au la “Speciali Edition” 2016 un mic adaos. Binecunoscutul logo, marul muscat, este aplicat pe capacul care imbraca partea din spate. Revenirea la un ecran cu diagonala de 4 inch si pastrarea majoritatii caracteristicilor intalnite pe device-uri cu diagonala a ecranului mai mare, ii confera acestuia o luminozitate si o claritate superioara chiar daca rezolutia de 1136×640 pixeli cu 326 ppi a ramas aceeasi. Tehnologia Retina se vede altfel. Din arsenalul tehnologic lipseste 3D Tuch insa multitouch-ul este prezent in continuare si isi face treaba foarte bine. Gama de culori in care vine acest model are incluse tonuri precum silver, gold, space gray si rose gold.

iPhone Se 001

Hardware

iPhone SE, in urma unor teste handson a dezvaluit faptul ca este perfect optimizat, iOS-ul ajuns la versiunea 9.3 ruland fara nici un fel de problema. Chipset-ul folosit de catre producator este acelasi Apple A9 dual-core tractat la 1,84 GHz. Grafica este sustinuta de un procesor grafic cu sase nuclee. Lipsa lag-urilor se datoreaza si memoriei RAM de 2 GB. Doar aceste cateva aspecte le-au permis producatorului sa afirme ca iPhone SE este cel mai rapid smartphone cu o astfel de diagonala. Istoricul dispozitivelor Apple confirma faptul ca afirmatiile sunt sustinute de realitati. Rezultatele obtinute la testele analitice confirma performantele promise. Cea mai noua aparitie de la Apple vine in doua variante ale spatiului de stocare. Una este de 16 GB in timp ce cealalta varianta are 64 GB. Daca aceasta a doua varianta nu are o nevoie accentuata de un card extern, prima varianta il cere cu siguranta. O incredere desavarsita in propriile puteri sau o regretabila neatentie face ca terminalul sa nu dispuna de un slot pentru un card extern.

Daca in ceea ce priveste conectivitatea se poate spune ca este extrem de bine reprezentata ca de altfel pe toate dispozitivele producatorului nord american, segmentul audio o completeaza magistral. De exemplu, Wi Fi-ul are protocoalele ac care ii permit un download de pana la 150 Mbps. Bateria cu care vine SE-ul are o capacitate de 1642 mAh fapt care, datorita eficientei energetice a tuturor ansamblelor si subansamblelor care il compun dar si a dimensiunilor reduse ale ecranului, ii asigura acestui aparat o autonomie decenta.

Camere

Ca orice alt smartphone modern, si iPhone SE dispune de doua camere. Camera frontala are 1,2 MP cu o apertura f/2.4. Tehnologiile incluse permit filmari la 720 p precum si realizarea unor selfie-uri bine nuantate. Camera principal dispune de 12 MP cu un f/2.2. Foarte luminoasa, filmarile in 4K facute cu ea sunt foarte expresive. Nici fotografiilor nu li se poate aduce vreun amendament vizual. Secretul camerelor Apple? Il vede toata lumea: lentile si optica de foarte buna calitate.

 iPhone SE nu are nimic din aura de revolutionar al industriei IT. Este construit pe scheletul si cu specificatii tehnice ceva mai vechi, noutatile constand in mici adaosuri in punctele esentiale. Chiar si in aceste conditii, intoarcerea la dimensiuni specifice dispozitivelor mini repozitioneaza concernul Apple in postura de prim inovator (!).

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *