Sony Alpha 5100

Pe nisa camerelor foto/video pot fi gasite foarte multe modele de dispozitive, purtatoare de brand-uri dintre cele mai diverse, brand-uri mai mari, in fata carora se inclina toti cei avizati, sau mai mici cu mari ambitii de a ajunge la fel de cunoscuti ca primii mentionati. Pe rafturile magazinelor de profil se gasesc aparate pentru toate buzunarele si pentru toate gusturile. Profesionisti si amatori, diletanti intr-ale fotografiei si pasionati pot alege camere foto/video de aproape orice marime, de diverse constructii sau de diverse forme. Intr-un cuvant, se poate spune ca la ora actuala se gaseste cate un aparat foto pentru fiecare.

Dintre toti se detaseaza compania Sony, companie care nu mai are nevoie de nici o prezentare. Cea mai noua bijuterie lansata de curand, spre multumirea multora dintre noi, este Sony Alpha 5100, cel mai mic aparat foto care suporta interschimbarea mai multor obiective. Cu o serie de caracteristici disponibile numai pentru DSL-R-urile de clasa, α5100 se transforma intr-un gigant. Cele 179 puncte de autofocus si filmarile FullHD transforma fiecare utilizare a aparatului intr-o experienta memorabila fie ca sunt surprinse momente unice si irepetabile in fotografii de mare claritrate, fie ca anumite evenimente vor putea fi revazute intr-un format de exceptie.

Sony

Design

Mic (109.6×62.8×35.7 mm) si usor (224 grame doar corpul), A5100 se prezinta cu un profil sobru dat de culoarea neagra sau cu un profil mai soft datorita variantei pe alb. Chiar daca este de dimensiuni reduse, putand fi lesne confundat cu macheta unui aparat mai mare, inginerii Sony nu au facut rabat de la ergonomia care caracterizeaza intreaga gama de produse a concernului. Mai mult chiar, acestia au pastrat aceeasi dispunere a butoanelor ca la intreaga serie α. Acelasi profil usor recognoscibil sugereaza robustetea unei constructii solide si rezistente la socuri accidentale.

Insa motivul de mandrie al proiectantilor niponi si punctul care a generat cel mai mai mare interes este display-ul touch LCD cu diagonala de 3“, rabatabil pana la 180⁰. Cu o asemenea deschidere, unghiurile din care poate fi armat obturatorul au o deschidere foarte larga. In plus, pentru amatorii de selfie-uri profesionale acest device se potriveste ca o manusa.

Dotari si performante

Cea mai noua generatie de senzori lucrata de Sony si reprezentata de APS-C Exmor CMOS cu 24,3 megapixeli este insotit de uimitorul procesorul de imagine BIONZ X. In completarea dotarilor ultraperformante vine sistemul de autofocus Fast Hybrid cu ale sale 179 puncte de detectie datorita caruia este surprins chiar si cel mai mic detaliu al unei miscari rapide. Astfel, surprinderea saltului unui peste intr-un rau de munte sau fuga unei gazele sperioase intr-un safari african vor deveni adevarate trofee. Dorind sa vina cat mai mult in ajutorul oricarui gen de fotograf, α5100 are incorporate si sistemele Touch Focus și Touch Shutter, sisteme de un real folos. O simpla atingere a ecranului dupa ce subiectul fotografiei a fost fixat si gata. Imaginea de o claritate remarcabila si o profunzime plina de substanta a culorilor a fost surprinsa.

Calitatea inregistrarilor video se afla si ea la cote de performanta greu de atins. O imagine extrem de fina si cu o curgere lina sunt doar doua dintre atributele care deosebesc o filmare facuta cu α5100 de orice alt aparat. Sistemele Touch Focus si Fast Hybrid completeaza in mod firesc facilitatile pe care cel mai mic DSL-R cu obiective interschimbabile le pune la dispozitia doritorilor de ceva cu adevarat de calitate.

Conectivitatea cu dispozitivele compatibile este asigurata de tehnlogiile Wi Fi si NFC. In felul acesta transmiterea foprografiilor catre smartphone-uri si tablete pe care ruleaza sisteme de operare Android si iOS se poate face la parametri de inalta calitate. In plus, prin sincronizarea camerei foto/video α5100 cu astfel de dispozitive se activeaza sistemul Smart Remote Control prin care pot fi facute fotografii de o calitalitate la fel de buna.

Ca accesorii α5100 are casca LSC-EBS si o telecomanda compacta necesara pentru situatiile in care se doreste controlul la distanta. Bateria are o durata de viata de 400 de fotografii sau 30 de minute de inregistrare video.

Concluzie

Aparatul foto α5100, chiar daca este cel mai mic aparat cu obiective interschimbabile este, de departe, un competitor redutabil. Inzestrarile si performantele se regasesc in calitatea exceptionala a fotografiilor si a filmarilor pe care le poate face. Sony α5100 nu este un aparat ieftin, insa raportul calitate-performante-pret este unul avantajos amatorului de gatget-uri de ultima generatie.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *