Netograf

Derizoriul afirmatiilor senatorului american Bernie Sanders privitoare la viteza de internet disponibila pe teritoriul nord american comparativ cu viteza de internet de care ne bucuram noi, romanii, a starnit, cum era si firesc de altfel, o serie de reactii ce pot fi considerate cel putin hilare, reactii venite indeosebi din partea internautilor autohtoni si nu numai.  Lasandu-l pe respectivul senator sa faca in continuare masuratorile necesare stabilirii unor repere care, intre noi fie vorba, nu fac trebuinta nimanui, interesul pentru o astfel de idee si curiozitatea usor superioara datorita rezultatului pe care il banuim este mare si din partea noastra. Si ce  instrument de masura mai adecvat decat Netograf.ro poate exista?

Ce este Netograf

Conform unui comunicat oficial al ANCOM (Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii), Netograf.ro este o aplicatie care a fost creata cu scopul de a oferi utilizatorilor de internet un instrument se poate masura intr-un mod obiectiv calitatea serviciului de internet asigurat de o firma furnizoare de astfel de servicii. Unul dintre avantajele majore ale acestei aplicatii rezida din gratuitatea sa. Cei care o vor intrebuinta vor putea astfel verifica daca parametrii inregistrati in timp real sunt cuprinsi in limitele promise. Mai mult decat atat, utilizatorii abonati la serviciile oferite de o anumita companie sunt vor putea compara performantele acestora cu cele ale altor servicii de internet oferite ce alte entitati. Cu ajutorul aplicatiei netograf.ro poate fi masurata calitatea serviciului de internet indiferant de natura legaturii de care dispune utilizatorul final. Vorbim aici despre internet fix pe computerul personal dar si despre despre servicii de internet mobil pe terminale precum laptopuri, tablete sau telefoane mobile. Nu se putea ceva mai simplu si mai clar spus. Chiar daca nu mai este caracterizata de factorul noutate, lansarea oficiala petrecandu-se cu mai bine de doi ani in urma, aplicatia se dovedeste a fi deosebit de utila.

Netograf 002

Prezentare si functionare

Realizarea acestei aplicatii transpune conceptele de multe ori sterile dupa care aceasta functioneaza, ca de altfel marea majoritate a institutiilor de stat, in aplicatii functionale prin care pot fi aflate lucruri interesante si folositoare atat pentru utilizatorul casnic cat si cel din alte medii.

Este necesara punctarea unor aspecte care tin de latura tehnica si nu numai. Aplicatia ruleaza fara probleme pe orice tip de browser. Chiar daca este prezent un camp in care se poate face inscrierea, aceasta nu este necesara pentru un test de rutina. Ea poate fi executata daca se doreste obtinerea unor date mai complexe despre serviciul de internet utilizat.

Pagina de start a aplicatiei este simpla dar cuprinde toate detaliile necesare. Pe un fond de culoarea albastru intens se distinge cu usurinta butonul de start, locul de unde se initiaza testul, situat in centrul paginii. Susul paginii se regasesc o serie de campuri directionale spre alte pagini secundare pe langa sigla si logo-ul caracteristic. In partea stanga a paginii de teste a aplicatiei netograf.ro se gasesc o serie de campuri unde sunt afisate datele utilizatorului identificate in mod automat de catre un server proxy. Acestea cuprind: adresa IP, adresa fizica a utilizatorului, browser, sistem de operare, tipul de calculator folosit, furnizorul de servicii de internet precum si tipul de oferta, camp care trebuie completat manual. In partea dreapta a acestei pagini sunt prezente mai multe campuri care se vor completa in timpul efectuarii testului. In josul paginii principale a aplicatiei este postata sigla institutiei patronale in partea stanga, iar in partea dreapta este grupata o serie scurta de alte pagini secundare.

Utilizatorii care aleg sa se inregistreze pe portal au posibilitatea sa isi creeze un cont nou si sa urmeze pasii caracteristici acestui demers sau sa foloseasca un cont deja existent care are toate caracteristicile inregistrate pe portal.

Prezenta internetului este o realitate incontestabila in viata oricui vrea sa fie prezent si activ in actualitate. Calitatea acestuia, in special viteza de download si upload a pachetelor de date, este de multe ori mai importanta decat pare la o prima vedere.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *