Helio X20

MediaTek, compania taiwaneza producatoare de procesoare si a intregii game de gadget-uri asociate acestor dispozitive, a iesit pe piata la sfarsitul primaverii cu o propunere foarte interesanta. Un procesor cu zece nuclee care este rapid, cum altfel, si economicos in acelasi timp, crescand durata de viata a device-ului pe care este instalat cu pana la 30 de procente. Intrarea in productie a procesorului Helio X20, ca parte integranta a platformelor ARM, la jumatatea acestui an si iesirea pe piata a primelor dispozitivelor echipate cu aceasta solutie de calcul la inceputul anului urmator este interpretata de analistii din piata ca o incercare de acaparare a primului loc in preferintele consumatorilor avizati in detrimentul producatorilor concurenti. O propunere curioasa, fiind primul CPU care are zece nuclee si o configuratie tri-clusters.

Helio x20 imag2
Dual-clusters versus tri-clusters
In prezent, arhitectura de tip big.LITTLE vine cu cele maxim opt nuclee grupate pe doua niveluri. Combinatiile realizate de catre producatori, avand drept constante profilurile energetice ale nucleelor si puterea acestora a condus de cele mai multe ori la performante superioare in ceea ce priveste cresterea autonomiei energetice a device-ului prin eficientizarea puterii de calcul raportata la consumul de curent.
Construit pe o tehnologie de 20 nm, Helio X20 de la MediaTek, propune o compartimentare pe trei niveluri, crescand performantele energetice cu un procent ce poate atinge valoarea de treizeci de puncte procentuale. Primul bloc de nuclee, cel mai eficient din punct de vedere energetic, este compus din patru nuclee Cortex A 53 tractate la 1,4 Ghz. In mod normal, acest bloc preia sarcinile care nu necesita o putere mare de calcul. Al doilea bloc, compus tot din patru nuclee Cortex A 53 insa cu o frecventa de 2 Ghz proceseaza informatiile care pot fi rezolvate doar cu ajutorul unei puteri de procesare medii spre inalte. Compartimentul superior este format din doua nuclee de data aceasta de tip Cortex A 72 care lucreaza la o frecventa maxima de 2,5 Ghz si care preiau sarciunile care au cu adevarat nevoie de o mare putere de lucru pentru a fi optim interpretate. Tehnologia MCSI (MediaTek Coherent System Interconnect) promite o ajustare foarte fina si o distribuire foarte judicioasa a sarcinilor de lucru pentru ca performantele energetice sa se regaseasca in durata mai mare a intervalului de timp dintre doua incarcari.
Pana la acest al treilea nivel, structura procesorului este foarte asemanatoare cu cea venita din partea celorlalti producatori de procesoare, fapt care certifica o performanta superioara. Implementarea nucleelor cu frecventa de lucru foarte inalta intr-un bloc separat poate fi cartea castigatoare ce va aduce compania taiwaneza din nou in lumina reflectoarelor sau va fi o solutie interesanta care, in viitor, va necesita o atentie deosebita pentru a definitiva procesul.
Helio X20 o solutie completa
SoC-ul celor de la MediaTek are integrata si o foarte puternica solutie grafica, ARM Mali T800 care isi indeplineste sarcinile cu ajutorul unui nucleu Cortex M4 care are un consum energetic foarte redus. El va fi folosit cu precadere pentru functionarea optima a sistemului audio, compresie si decompresie, recunoastere vocala sau interpretarea datelor culese de senzori. Pentru toate acestea este nevoie si de o memorie de lucru. Producatorul asiatic a acoperit aceasta necestitate cu o memorie de tip LPDDR3 care sustine si interfata necesara in procesul de functionare.
Avand in vedere directiile de dezvoltarea dispozitivelor mobile, prezenta unui procesor foto pe platforma X20 este un factor care se impunea. Procesorul poate controla un senzor de pana la 32 MP sau doua de 13 MP. Tot aici este integrat un modul video care permitea rularea imaginilor in format 4K. Sunt compatibile ecranele cu rezolutii de 2560×1440 pixeli. Pentru ca imaginea sa fie cu adevarat completa a fost introdus si un modul Wi-Fi si un modem LTE Cat 6.

Helio X20, solutia pentru procesarea informatiilor a taiwanezilor de la MediaTek este o solutie de la care asteptarile sunt foarte mari. Chiar daca dimensiunile platformei sunt foarte mici, performantele promit sa fie uriase.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *