Procesoare Intel Haswell

Asa cum bine si frumos ne-a obisnuit, Intel revine in atentia impatimitilor de high-tech, asta in cazul in care ar fi iesit vreodata in ultimii aproximativ douazeci de ani, cu o noua serie de procesoare al caror nume de cod este Haswell. Lansata oficial in urma cu doar cateva luni, a patra generatie de procesoare ultra-performante a concernului nord-american promite viteze mai mari de lucru, eficienta sporita a consumului energetic si performante mult imbunatatite comparativ cu procesoarele din seriile anterioare.

Gama Haswell a fost inspirata de dorinta companiei Intel de a ramane in topul preferintelor utilizatorilor in contextul orientarii trend-urilor pietei catre terminalele portabile de genul smartphone-urilor, tabletelor sau a ultrabook-urilor slim, dar si a celor hibride care combina proprietatile si caracteristicile de top ale tabletelor si notebook-urilor. Pentru utilizatorii care inca prefera platformele tip PC vestile sunt la fel de bune, Intel oferind solutii foarte avantajoase si pentru aceasta nisa.

Mai exact vorbim de CPU-urile i5 si i7, cate sase variante pentru fiecare tip de procesor, pentru PC-uri si alte zece variante pentru laptopuri. Dezvoltate pe o micro-arhitectura inovativa ce are la baza tehnologia de 22 nm precum si tehnologia 3D tri-gate, noile procesoare quad-core Haswell promit obtinerea unor performante mult superioare comparativ cu clasa Ivy Brigde in ceea ce priveste consumul de energie, de exemplu. Aceste performante sunt posibile datorita integrarii modului de functionare Soix ce permite ca in starea de idle procesorul sa ramana la un nivel semiactiv de functionare, fapt care permite transmiterea sau primirea de date fara ca procesorul sa iasa din aceasta stare. Eficienta energetica de care am amintit creste semnificativ numarul de tablete care pot fi utilate cu procesoare de tip Haswell, pe langa PC-uri, servere si laptopuri care pot fi inzestrate cu asemenea device-uri, si care sunt compatibile cu sistemele de operare x86. Printre alte date tehnice regasim si memoria cache L3 de 6 MB si 8 MB.

Pocesoare INtel I5 si I7

Daca vorbim de CPU-uri nu putem sa nu amintim si de GPU-uri. Solutiile grafice venite odata cu noile procesoare Haswell se diferentiaza semnificativ de precedentele oferte. Noile arhitecturi ale procesoarelor impun noi standarde pe partea grafica, placile de baza suportand astfel o serie de modificari din mai multe puncte de vedere. Catalogat drept noutate, faptul conform caruia toate CPU-urile Haswell pentru desktop vin cu solutia grafica Intel HD 4600 (GT2) bucura pe toata lumea. Pentru terminalele mobile au fost rezervate solutiile mai puternice HD 5000 (GT3), 5100 si 5200, o alta demonstratie a interesului manifestat de Intel pentru ocuparea unui segment semnificativ pe aceasta nisa.Revenind pa PC-uri, un HD 4600 cu eDRAM de 128 MB poate atinge cu usurinta varfuri de 40 de unitati la 1,3 GHz. O alta schimbare majora este data de solutiile de racire. Noul socket 1150 (1150 de pini) este, totusi, compatibil cu mai vechile socket 115x intalnite pe Sandy si Ivy, permitand eventuale upgrade-uri, ca solutie intermediara. La capitolul conectivitate, placile de baza 8-series ofera o gama complexa de optiuni: 14 conectori USB (din care 6 USB 3.0), 6 conectori SATA III, interfata PCI Express 3.0 precum si suport pentru memorii DDR3-1600 in configuratie dual-channel.

Testele sintetice care masoara performantele vorbesc toate la unison de calitatile deosebite ale procesoarelor Haswell. Chiar daca, prin comparatie cu seriile mai vechi, performantele nu sunt excesiv mai bune, plusurile pe care le arata diagramele sunt castiguri trecute in primul rand in dreptul utilizatorilor.

Chiar daca nu poate fi vorba de o revolutie in lumea procesoarelor, Haswell-le prezinta o serie importanta de imbunatatiri fata de precedentele serii. Orientarea interesului catre nisa portabilelor, deschide noi drumuri in acest univers miniaturizat. Si aici nu vorbim doar de o simpla prezenta ci de o prezenta inalt calitativa.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *