Placa Video Gigabyte Radeon R9 280X

Varful de gama al placilor video propuse de Radeon are in dotare toate optiunile necesare oferirii unei experiente uimitoare in fata PC-ului in compania unui joc de ultima generatie. Dupa aceasta introducere elogioasa nu putem sa nu remarcam penuria de idei originale care guverneaza lumea placilor video. Daca unii producatori adauga un minim de plus in ceea ce priveste performanta, altii nici macar nu se obosesc sa faca macar o schimbare de suprafata rezumandu-se sa adauge sau sa schimbe o litera din denumirea device-ului. Nu la fel stau lucrurile in cazul acestei Gigabyte Radeon R9 280X, o placa video care se poate numi chiar placa video performanta.

Gigabyte Radeon R9 280X unboxing

Ambalajul elegant, chiar putin sobru, are printate cateva imagini edificatoare si in acelasi timp promitatoare pentru ce vom gasi inauntul lui. Negrul lucios, culoarea dominanta, usureaza mult citirea informatiilor inserate. Odata indepartat ambalajul de hartie descoperin o cutie neagra pe capacul careia este inscriptionat numele brand-ului. La interior, pe langa device-ul devenit aici subiect de review gasim un ghid rapid, un DVD cu drivere si diverse softuri necesare patentate Radeon, doua adaptoare molex la PCI de sase si opt pini si un bridge crossfire. In plus, lucru neintalnit la concurenta decat arareori, producatorul a inclus in oferta si un adaptor display mini – full size chiar necesar. Dar prezentarea nu este totul, detaliile facand diferenta.

Sistemul de racire

In primul rand trebuie spus ca intreg sistemul de racire este perfect optimizat pentru ca valorile temperaturilor pe care le poate atinge placa video in timpul sesiunilor de lucru sa nu afecteze in nici un fel performantele acesteia. Astfel, supranumele de WindForce este pe deplin justificat Radiatoarele, cel principal care se intinde pe aproape toata suprafata placii si cel secundar ce acopera componentele PRM-ului sunt acoperite eficient de cele trei ventilatoare de 60 mm care indeparteaza aerul cald cat mai departe de placa. Un posibil mic minus ar putea consta tocmai in aceasta dispersare a aerului cald in interiorul carcasei. Insa cu un cooler de sistem se poate foarte usor rezolva acest impediment. In plus, arhitectura acestei parti a placii video Gigabyte Radeon R9 280X are un profil usor curbat tocmai in ideea de a sprijini eforturile de aerisire.

Placa video

Tehnologii implementate pe Gigabyte Radeon R9 280X

Mai mult ca sigur ca producatorul nu a dorit sa incarce placa cu tot felul de tehnologii mai mult sau mai putin utile. ZeroCore Power Tehnology este ceea ce si-ar dori fiecare placa video. Principiul de functionare este simplu si foarte eficient, consumul de energie electrica fiind adaptat fiecarui regim de lucru. Mai concret spus, cand placa este in idle pentru mai mult timp majoritatea functiilor intra intr-un sistem de stand by, inclusiv ventilatorul, fuctionarea lor fiind repornita doar atunci cand se inregistreaza impulsuri la nivel vizual. In aceasta stare consumul poate cobora pana la 3W/ora.

Alte specificatii

GPU-ul Tahiti este tractat la 1100 MHz. Chipsetul este fabricat pe tehnologia de 28 nm iar frecventa procesorului este de 1000 MHz. Stream-ul este de 2048. Memoria este de tip GDDR5, este de 3GB si lucreaza la o frecventa efectiva de 6000 Mhz. Alimentarea se face printr-un conector PCI-E de sase pini si unul de opt pini in timp ce iesirile constau in porturi de tipul 1xDVI, 1xHDMI si 2xDisplay-port. Interfata este PCI Express 3.0. Pentru siguranta, placa are prevazute niste intariri metalice pozitionate pe margini, fapt ce duce la evitarea eventualelor indoiri in momentul montarii in slotul PCI Express.

In incheiere putem spune ca placa video Gigabyte Radeon R9 280X de la AMD este una dintre cele mai bune placi video dedicate gaming-ului existente la aceasta ora pe piata.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *