Kinout Google 2015

Unul dintre cele mai importante evenimente ale ultimei saptamani din luna Mai a fost Google I/O 2015. Desfasurata in San Francisco, aceasta intalnire anuala a expertilor si amatorilor deopotriva a starnit un mare flux de interes. In principiu, reprezentantii oficiali ai companiei din Montan View si-au prezentat intentiile de viitor in ceea ce priveste implicarea Google in tehnologiile viitoare de care ne vom bucura incepand de foarte curand. Cel mai asteptat moment a fost anuntul privind noul sistem de operare Android.
Zvonuri
Presa de specialitate a luat-o mult inaintea oficialitatilor Google si a avansat mai multe denumiri pentru noul OS. Cunoscuta fiind preferinta pentru denumiri putin cam traznite (Gingerbear, Honeycomb, Kitkat sau Lollipop) asociate cu de altfel un foarte serios sistem de operare s-au avansat nume precum Macadamia Nut Cookie sau Mushroms, ca sa le amintim doar pe cele mai vehiculate. Google s-a rezumat, deocamdata, sa denumeasca succesorul acadelei printr-un simplu M. Cu siguranta ca nu va ramane asa. Odata linistite apele in privinta numelui, si celelalte zvonuri au fost anulate sau confirmate in cadrul evenimentului care a durat peste trei ore si in care au vorbit cel putin cinci oameni.
Ce aduce nou Android M
Trebuie spus de la bun inceput ca o versiune dedicata exclusiv dezvoltatorilor este deja disponibila pe device-urile din gama Nexus – 5, 6 si 9. Tot pentru un inceput de prezentare in forta, Android M vine cu suport nativ pentru porturi USB Type C. Aflat inca in faza de constructie sau, pentru unele segmente, in cea de teste, M-ul nu impresioneaza in mod deosebit la prima vedere, unele voci afirmand chiar ca nu este decat un upgrade, ceva mai consistent, al versiunii 5.0-5.1 si nicidecum ceva cu adevarat nou.

android-m-google-2015
Daca designul este in mare masura acelasi ca la versiunea precedenta, permisiunile pentru rularea aplicatiilor au suferit unele modificari, acum cerandu-se acceptul pentru aplicatie in totalitate la instalare dar si pentru fiecare functie in parte in momentul rularii. Functia de multitasting a fost si ea implementata cu succes, posibilitatea de a urmari un clip pe Youtube, de a purta un dialog pe Skype si de a scrie un articol pe blog, toate in acelasi timp este fezabila in cel mai inalt grad de acuratete. Apropo de scris, Android M beneficiaza de o tastatura impartita in doua pentru o ergonomie sporita. Youtube-ul are o promisiune certa de offline la fel ca si Google Maps. Chiar daca Google Wallet nu a avut succesul scontat, programul nu va fi abandonat. In schimb va fi dezvoltat Android Pay care se vrea a fi un NFC mult imbunatatit, acestei tehnologii adaugandu-i-se si posibilitatea de plata online. De data aceasta succesul pare garantat prin implicarea mai multor banci si a unor companii renumite.
In cadrul evenimentului s-au perindat pe scena mai multi vorbitori care au prezentat proiectele pe care le manageriaza. Astfel am aflat ca Photos are un nou profil si este mult mai incapator, ca un asistent se ocupa cu asezarea in ordine a fotografiilor si clipurilor video stocate in cloud, sau ca platforma Android M vine cu un suport de recunoastere a amprentelor, fapt care va face ca celebrele parole sa apartina trecutului.
In continuare s-a vorbit despre Brillo, o aplicatie ce tine de conceptul Internet of Things, care poate sa comunice cu obiectele electrocasnice si nu numai dintr-o casa, de la un simplu si banal bec pana la cuptorul cu microunde sau usa de la intrare, printr-un protocol numit Weave. Tot aici s-a vorbit de VR Jump, o platforma de captrura foto-video care implica 16 camere dispuse circular. Altfel spus, un selfie cu tot cu telefon si locul de picnic (!!!).
Fara pretentia unui fast deosebit, intalnirea din Frisco a fost mai mult o intalnire de lucru in care truditorii Google-ului si-au prezentat proiectele care intr-un viitor foarte apropiat vor intra pe nesimtite in viata noastra. In plus, kinout-ul I/O 2015 a avut darul de a amuti fabrica de zvonuri, livrandu-le gazetarilor din new-media subiecte concrete.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *