Qualcomm Snapdragon 810

Snapdragon, platforma propusa de Qualcomm, este practic sinonima cu device-urile portabile mici, mai precis cu smartphone-urile si cu tabletele. Orice consumator, fie si cat de putin avizat, atunci cand decide sa incerce pentru prima oara experienta oferita de astfel de dispozitive sau sa isi schimbe smart-ul sau tableta cu unele mai performante, isi indreapta aproape invariabil privirile spre un produs ce are trecuta in specificatii prezenta acestei tehnologii. Qualcomm Snapdragon 810 este cea mai noua platforma lansata de compania americana, implicit cea mai performanta. De la o serie la alta – 400, 600, 800 – inginerii angrenati in acest proiect s-au perfectionat “din mers”, fiind foarte atenti la cerintele publicului. Echilibrat si performant, SoC-ul Snapdragon 810 confirma in tot ceea ce face pozitia de portdrapel al companiei Qualcomm.
CPU
Cu cele 8 nuclee ale procesorului, Snapdragon 810 transforma experienta utilizarii in ceva cu adevarat extraordinar. Tehnologia dezvoltata initial de ARM, bigLITTLE, permite celor 4 nuclee Cortex A-53, relativ lente, sa lucreze impreuna cu cele 4 nuclee Cortex A-57, unele dintre cele mai puternice existente in acest moment pe piata, astfel incat ajuta la optimizarea performantelor cele mai ridicate si pentru un consum de energie redus. Cele 8 nuclee sunt active in acelasi timp indiferent de regimul de lucru la care este supus dispozitivul inzestrat cu acest CPU. Teoria cat si practica spun ca A-53 tractat la 1,5 Ghz preia sarcinile mai putin energofage si care ruleaza in fundal in timp ce A-57 tractat la 2 Ghz se concentreaza pe viteza si putere. Cele 4+4 nuclee identifica si isi impart sarcinile datorita algoritmilor integrati in controller-ul CCI-400. Intreaga arhitectura se bazeaza pe tehnologia de fabricatie de 20 nm, o tehnologie mult mai eficienta din punct de vedere energetic si nu numai comparativ cu cele precedente. Asa se explica succesul pe care il inregistreaza Snapdragon 810 la majoritatea testelor benmark.

snapdragon-by-qualcomm
GPU
Platforma Snapdragon 810, langa procesorul venit parca din viitor dispune si de o solutie grafica pe masura in persoana lui Adreno 430. Performantele deosebite intalnite pana acum se continua si cu cele specifice acestui segment.In primul rand trebuie spus ca 430-ul ii este superior predecesorului sau, 420, cu 30 de procente, daca ne incredem in afirmatiile producatorului. Detaliile tehnice sunt de cele mai multe ori omise in ceea ce priveste arhitectura interna a solutiilor grafice. Nici in situatia prezenta nu s-a notot vreo exceptie pana acum. Totusi, din anumite mici scapari sau sugestii voalate se poate deduce ca pentru acest progres destul de mare s-au produs o serie de schimbari in ceea ce priveste arhitectura chip-ului grafic. In toata aceasta ambiguitate un lucru este cert: unitatea de procesare vizuala ruleaza la 600 Mhz, suficienta putere pentru dispozitivele high-end care suporta rezolutii mari, FullHD si chiar mai mari.
Alte caracteristici
Intreaga platforma Snapdragon 810 pe langa CPU-ul cu 8 nuclee si GPU-ul performant mai ofera inca multe alte tehnologii, cum ar fi Bluetooth 4.1, WLAN 802.11a / b / g / n / ac + MIMO, precum si un modem dual-SIM sprijin pentru LTE.6 (pana la 300 Mbps), WCDMA, CDMA, EV-DO, TD-SCDMA si GSM / EDGE. SoC-ul poate codifica si decodifica formate video 4K folosind hardware dedicat chiar si pe doua ecrane 4K externe (1x 60 Hz, 1x 30 Hz). Sustinerea vine din partea unui numar mare de codecuri video, inclusiv H.265. In plus, datorita tehnologiei IPS, performantele ridicate ale Snapdragon 810 se pastreaza chiar si cand vorbim de camere foto/video cu 55 MP. Dupa cum am mai amintit, consumul energetic este unul redus, toate elementele SoC-ului sunt alimentate cu ajutorul unui canal dublu de 64 biti (32+32) cu o interfata a memoriei LPDDR4 .
Viteza cu care ne deplasam spre o apropiata era posttehnologica este foarte mare, sistemul de incetinire fiind un concept ignorat cu desavarsire. Qualcomm Snapdragon este, poate, cel mai bun exemplu in acest sens. Chiar daca acum este considerat varf de gama, anii imediat urmatori vor veni cu noi propuneri fara sa fi avut posibilitatea sa le detaliem pe cele prezente.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *