Glosar termeni – A

Glosar cu termeni din domeniul IT, electronica, foto-video: A

Auto Bracketing

Auto bracketing-ul este o tehnica de fotografiere in rafala a aceleiasi scene folosind valori diferite pentru EV (Exposure Value). În mod automat camera efectuează 2, 3 sau chiar 5 fotografii cu valori EV diferite.

Acumulatori Li-Ion

Tip de acumulatori ce folosesc ioni de litiu, metal cu un potenţial electrochimic extrem de ridicat. Ei sunt momentan cel mai popular tip de baterii reîncărcabile, datorită densităţii mari de energie (cantitatea de energie stocată în unitatea de volum) şi a faptului că nu au defectele generaţiilor mai vechi: „memory effect” şi autodescărcare rapidă în condiţiile depozitării.

ActiveX

Acest set de tehnologii dezvoltat de Microsoft ofera instrumente pentru crearea de legaturi intre aplicatiile desktop si mediul Web. Utilizand o varietate de instrumente de programare (inclusiv Java, Visual Basic si C++), dezvoltatorii pot crea continut Web interactiv. Spre exemplu, tehnologia ActiveX permite utilizatorilor vizualizarea de documente Word si Excel direct in programul de navigare Web.

ADSL

Linie de abonat digital asimetrica (Asymmetric Digital Subscriber Line)

Asemeni ISDN, ADSL utilizeaza linii telefonice standard pentru a oferi comunicatii de date cu viteza ridicata, dar in timp ce viteza de transmisie ISDN este limitata la 64 kbps, tehnologia ADSL poate livra viteze upstream (de la utilizator) de 640 kbps si downstream (catre utilizator) de peste 6 mbps. In acelasi timp, ADSL utilizeaza portiunea de latime de banda neutilizata de voce, oferind transmisii concomitente de tipul voce si date.

Ad server

Nume de organizatie, hardware si software care livreaza creativ de publicitate pt browser-ul utilizatorului. Serverul de ad este tipic responsabil pentru selectarea celui mai potrivit ad pentru a fi servit pe frecventa de control si tinta. Serverul de ad realizeaza o varietate de alte indatoriri administrative incluzand numararea de impresii si intrari in pagina, si raportul de generatie.

Advertiser

Orice persoana individuala sau entitate care cumpara spatiu de publicitate online incluzand agentii pentru cumparatori de media, cumparatori de media OEM si proprietari singulari.

Advertisement sau Ad

Sistem creativ digital care este im mod obisnuit interactiv. Banere, buttons, interstitiale si cuvinte cheie sunt exemplele de publicitate online. Sistemul digital creativ poate fi un text, grafica statica, grafica animata, video, audio sau de alt tip.

ASCII

Codul standard american pentru schimbul de informatie (American Standard Code for Information Interchange)

Fisierele text sunt stocate optim cu ajutorul formatului ASCII, un standard dezvoltat de American National Standards Institute (ANSI) pentru a defini modul de scriere si citire a caracterelor de catre computere. Setul ASCII contine 128 de caractere, inclusiv: litere, numere, elemente de punctuatie si coduri de control (de tipul grafemului ce marcheaza finalul unei linii de text). Fiecare litera este reprezentata de un numar: litera A, de exemplu, este reprezentata prin numarul 65, in timp ce literei z ii este alocat numarul 122. Majoritatea sistemelor de operare utilizeaza standardul ASCII, exceptie facand Windows NT, ce utilizeaza standardul Unicode, actual si mult mai flexibil.

AVI

AVI este un format multimedia introdus de Microsoft în anul 1992 ca parte din tehnologia numită Video for Windows.

Acumulatori Ni-Mh

Tip de acumulatori bazat pe nichel şi plăcuţe din metal hibrid, ce folosesc hidroxidul de potasiu drept electrolit. Aceşti acumulatori sunt apreciaţi şi pentru faptul că sunt mai puţin dăunători mediului, nemaiconţinând cadmiu, metal radioactiv.

Acumulator Li-Po

Tehnologia LiPo, apărută în anii 1996, reprezintă o evoluţie a conceptului Li-Ion, deosebirea fiind felul electrolitului folosit: primele folosesc un electrolit confecţionat dintr-un polimer aflat în stare de agregare solidă, în vreme ce ultimele conţin o peliculă de litiu înconjurată de un solvent lichid. .

AF Assist Lamp

Este o lampă plasată în vecinătatea lentilelor unei camere digitale ce ajută la focalizarea automată în condiţii de iluminare scăzută. Acestă lampă iluminează subiectul, permiţând focalizarea automată a şcenei..

Autofocus

Este sistemul ce permite menţinerea focalizării corecte asupra subiectului sau subiectelor dintr-o scenă. În funcţie de complexitatea sistemului (cele mai complexe atrag evident şi un preţ mai mare), există sisteme Single AF cu un singur senzor de autofocus şi Multi AF cu mai mulţi senzori. În funcţie de modalitatea de focalizare există două tipuri de sisteme de autofocus: active şi pasive..

Anti-Shake

Este o tehnologie ce permite reducerea numărului imaginilor mişcate cauzate de tremurul mâinilor şi vitezei reduse de declanşare a senzorului în condiţii de iluminare redusă. Modalitatea de funcţionare este simplă: senzorul CCD este montat pe o platformă ce se deplaseată în sens invers mişcărilor aparatului..

ATX

ATX-ul este un Form Factor lansat de către cei de la Intel în anul 1995. ATX-ul este primul standard care a adus schimbări majore în lumea calculatoarelor.

AT

AT-ul este un Form Factor care se adresează plăcilor de bază, surselor de alimentare şi carcaselor. Acesta a fost lansat de catre cei de la IBM în anul 1984 ca standard pentru sistemele Desktop, fiind foarte uşor adoptat de către ceilalţi integratori de sisteme. Faţă de predecesori săi PC-ul şi XT-ul Form Factor-ul AT a ajuns un standard universal în lumea calculatoarelor.

Aperture Priority

Este modul de lucru al camerei FOTO digitale ce permite selectarea de către utilizator a valorii aperturii (Aperture), calcului vitezei de expunere (Shutter Speed) fiind determinat automat pentru a rezulta o expunere corectă a scenei. Acest mod este util celor care doresc un câmp vizual mic, în care obiectele din prim plan sunt focalizate bine, cele din fundal apărând neclare. .

Aperture

Sau deschiderea obiectivului, denumeşte diametrul cercului prin care trece lumina ce ajunge la senzorul CCD. Apertura poate fi modificată prin intermediul unui dispozitiv cu lame suprapuse, asemănător cu pupila ochiului. Apertura afectează adâncimea câmpului vizual (Depth of Field) şi expunearea (Exposure). Ca şi în cazul vitezei de declanşare (Shutter Speed), valori succesive ale aperturii înjumărăţesc cantitatea de lumină ce atinge senzorul camerei. Acest lucru are loc prin reducerea diametrului aperturii cu factorul 1.4 (rădăcina pătrată a lui 2).