Portabilitatea numerelor de telefon: schimi reteaua, pastrezi numarul

Din data de 21 octombrie, utilizatorii de telefonie mobilă vor putea schimba compania la care sunt abonati, fara sa isi schimbe numarul de telefon. Acest lucru poate fi aplicat tuturor operatorilor de telefonie mobila, indiferent de retea, abonament sau cartela folosita. Orice utilizator va putea beneficia de portabilitate in zece zile de la depunerea unei cereri la furnizorul la care este abonat. La renuntarea la serviciile de telefonie oferite de un furnizor (furnizor donor) in favoarea altui furnizor (furnizor acceptor), utilizatorul nu va fi facturat de către furnizorul donor pentru portarea numarului, furnizorul acceptor suportand costurile determinate de operatiune. Ultimul poate transfera utilizatorului o parte dintre aceste costuri, dar conditia impusa de ANRCTI este ca acest tarif sa fie accesibil.

Orice abonat la un serviciu de telefonie fixa isi va putea păstra numărul de telefon fix atunci când va renunta la abonamentul la un furnizor de servicii de telefonie fixa si se va abona la alt furnizor de telefonie fixa. Portabilitatea in acest caz se va putea realiza numai in cadrul aceleasi arii geografice (in acelasi judet sau in cadrul municipiului Bucuresti si judetul Ilfov).

Orice abonat la un serviciu de telefonie mobila isi va putea pastra numarul de telefon mobil atunci când se va transfera la un alt operator de telefonie mobila, indiferent de modalitatea de plată (cartela prepay sau abonament) sau de tipul de servicii furnizate (voce, fax, transmisii de date);

Companiile de telefonie vor fi obligate sa informeze utilizatorii despre posibilitatea portabilitatii. Furnizorii de telefonie au obligaţia de a asigura informarea utilizatorilor cu privire la reteaua in care se afla un numar si la tarifele percepute la apeluri.

Utilizatorul va fi avertizat printr-un mesaj gratuit ca apelul se face in alta retea decat cea in care se afla. Va fi disponibila si o aplicaţie web, prin intermediul căreia se poate afla daca un numar este portat si ce furnizor foloseste.

One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *