Sephro BB-8, o jucarie si nu numai

Se stie bine ca lumea filmului este deosebita. Nimic nu poate rivaliza cu imaginatia, mai precis cu transpunerea ei intr-un mediu atat de permisiv, complex si chiar elitist. Poate doar imaginatia personala sa o depaseasca pe cea a scenaristului sau a regizorului. Aici, in film, viata capata noi sensuri, noi intelesuri. Cu atat mai mult daca ne referim la filmele science-fiction sau fantasy care prin excelenta promoveaza o imagine aparte asupra viitorului. Zona de generalitati ar mai putea continua pe randuri bune daca nu am fi mai expliciti. Robotelul BB-8, despre el este vorba – una dintre “jucariile” lansate odata cu premiera celui de-al saptelea episod al francizei Star Wars – a fost initial un mijloc de promovare a celebrei francize dar a capatat in foarte scurt timp personalitate proprie datorita pasionatilor de la Sphero.

Prezenta

Cei care au vizionat cel mai recent film al seriei, Star Wars Awakens, stiu deja ca, initial, BB-8 este un droid cu care se poate interactiona intr-o maniera inteligenta si intuitiva totodata. La fel de usor se poate spune ca el este varianta mult mai mobila si mai neastamparata a deja celebrului D2R2, droid-ul din aceeasi franciza creata de nu mai putin celebru George Lucas. Deosebit de simpatic, asta si datorita dimensiunilor sale minione, acesta a indeplinit un numar de misiuni, a avut idei bine apreciate de personajele umanoide si nu numai, a infruntat curajos personaje ostile si s-a deplasat de colo colo fara nici un moment de odihna. Normal, fiind robot nici nu ar fi avut nevoie de asa ceva. Intr-un cuvant, BB-8 a fost el insusi.

spero bb 8 001

Inspirati de o astfel de imagine, inginerii si designerii de la compania Sphero au creat un droid pentru momentele de relaxare sau ca insotitor jucaus si intotdeauna curios pentru cei mici si nu doar pentru ei. Imaginea din film a prins viata. Sfera, invelita intr-un policarbonat solid, care tine loc de corp dar in acelasi timp este si mijloc de locomotie se continua cu un “cap” relativ sferic cu doi ochi asimetrici, ca dimensiune si asezare, ce sta atasat de corp datorita unui sistem magnetic. Tot aici se mai gaseste o antena miniaturala. Locul de recuperare si realimentare prin inductie al micitului BB-8 (masoara aproximativ 19 cm inaltime din care 11,4 cm diametrul corpului si 7,3 cm capul) este un dock si el circular. Viteza maxima de deplasare este de peste 7 km/h. Policromia cu care este imbracat gadget-ul a pastrat in detaliu caracteristicile din film, albul, portocaliul si griul putand fi regasite si pe suportul care are inserata sigla francizei.

Ce poate

Sphero BB-8, dupa ce sta o ora la incarcat, durata de timpul necesara pentru a ajunge la potential energetic maxim, poate fi controlat cu ajutorul unei aplicatii ce se gaseste gratis in Google Play sau Apple AppStore si care poate fi instalata pe smartphone sau tableta. Raza de actiune a Bluetooth Smart BLE este de 30 de metri.

Asemanarea cu droid-ul din film nu se opreste doar la infatisare. Robotul are o serie de expresii sonore prin care isi manifesta bucuria, frustrarea sau atentia la ce i se intampla sau ce i se cere.

Vorbim despre o jucarie de ultima generatie dotata cu un anumit nivel de inteligenta. De aceea, aceasta va raspunde in functie de modalitatea in care se interactioneaza cu ea. Reactioneaza bine la comenzile vocale ce ii sunt adresate, dezvoltandu-si personalitatea in functie de complexitatea interactiunii cu posesorul. Comportamentul autonom este o alta caracteristica a lui BB-8, caracteristica ce il ajuta sa cunoasca mediul in care “se invarte”, la propriu. Micutul robot este capabil sa faca inregistrari holografice ale zonelor pe unde trece si sa “raporteze” pe ecranul smartphone-ului sau al tabletei. Mai mult decat atat el va raspunde cu promptitudine intrebarilor ce ii sunt adresate. Altfel spus, setat in modul “Patrula” se va comporta exact ca intr-o misiune de patrulare.

 Sphero BB-8 este o jucarie inteligenta inspirata de unul dintre personajele celui mai nou film din seria Star Wars. Simpatica, mobila si vorbareata aceasta jucarie poate fi rampa de lansare pentru multe idei generoase in care inteligenta artificiala ar avea un cuvant de spus.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *