Cloud – viitorul solutiilor IT

Din ce in ce mai multi oameni vorbesc despre tehnologia cloud. Literar cuvantul se traduce prin nor, iar sintagma „cloud computing” prin „computere in nori”. In realitate aceasta tehnologie nu prea are legatura cu norii, dar metafora a prins si s-a … impamantenit. Companii mai mari sau mai mici, printre care bineinteles si marile nume din industrie, au sesizat oportunitatea si au demarat adevarate campanii de promovare. Dar ce este de fapt si cu ce se „mananca”?

Ce este cloud computing

Definirea exacta a sintagmei este destul de greu de realizat datorita complexitatii reale a ceea ce poate sa se realizeze prin intermediul acestei tehnologii. Totusi, o definitie de lucru ar suna in felul urmator: un ansamblu de servicii IT – aplicatii, posibilitati de stocare, acces la informatii – gazduit de mai multe servere aflate in locatii care nu sunt cunoscute utilizatorului. Cu alte cuvinte, daca de doreste salvarea unui fisier prin aceasta metoda, el va fi stacat intr-un server din Marea Britanie. Daca se doreste descarcare unei aplicatii sau chiar folosirea ei in timp real, aceasta se poate descarca dintr-un server situat in Seul (Coreea se Sud) sau poate rula direct dintr-un server localizat in New Delhi (India). Tot ce are nevoie un utilizator este doar o conexiune la internet constanta, puternica si stabila, stare de fapt relativ usor de satisfacut in ziua de azi.

viitorul in cloud

Before and after

Va mai aduceti aminte cu siguranta de etajele intregi rezervate serverelor din marile companii si probabil ca va mai amintiti de adevarata armata de angajati care le deserveau. Pe langa astea logistica ce trebuia desfasurata pentru bunul mers al tuturor operatiunilor era pur si simplu impresionanta: instalatii de aer conditionat performante, camere de control sau foarte multe birouri constituiau doar partea vizibila a icebergului. Acasa, cantitatea destul de mare de date informatice – fisiere cu fotografii ce va aminteau de diverse momente placute, fisiere cu filme sau cu muzica, diferite proiecte personale – ocupau o sectiune semificativa din capacitatea hard disk-ului. Inerentele ingreunari in rularea sistemului de operare si a aplicatiilor erau evidente.

Dupa ce tehnologia cloud a devenit cunoscuta si a dobandit din ce in ce mai multa incredere din partea utilizatorilor de toate categoriile, viata a devenit parca mai usoara, aerul parca ceva mai respirabil. Departamentele de IT au devenit mai putin numerice, spatiile ocupate inainte cu servere au acum o alta intrebuintare mai eficienta. Intr-un cuvant, se poate spune ca scaderea costurilor legate de IT, in general, au dus la serioase economii in bugetul firmelor si o regandire mai eficienta a resurselor umane si materiale. In plan particular, cloud-ul a facut, ca prin minune, sa mearga mai bine computerul personal, iar posibilitatile de accesare a datelor necesare la un moment dat sa fie mult usurat.

Securitatea datelor

O retinere majora in demararea procesului de incredere totala in acest nou trend, cel dat de cloud computing, este legata siguranta si securitatea datelor depozitate sau vehiculate. Intrebari firesti, temeri intemeiate pana la elucidarea necunoscutului. Pierderea controlului asupra spatiului de stocare este una dintre cele mai serioase probleme ridicate. Riscurile unor atacuri informatice precum si multe altele sunt pe masa de lucru a celor ce se ocupa cu securitatea cloud computing-ului cu grad de prioritati. Intr-o epoca sa-i spunem „post-viteza” o gandire globala si un efort comun al tuturor celor implicati de oprire in faza incipienta a actelor reprobabile ar fi una dintre solutiile la aceasta problema. Prestigiul de care se bucura un furnizor de astfel de servicii poate fi o idee de alegere a celui caruia ii este incredintata o companie cu tot ce inseamna ea sau un fisier personal.

Chiar daca nu este un concept in totalitate nou, cloud computing-ul a prins destul de bine la publicul larg cat si la cel specializat. In felul acesta nu numai ca o astfel de tehnologie isi rezerva un cuvant in viitor dar acesta va avea o greutate din ce in ce mai mare odata cu trecerea timpului.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *