Netflix in Romania

Mari amatori de filme artistice si seriale, romanii ar putea conduce intr-un ipotetic top cu un astfel de subiect. Preferintele pentru anumite genuri, regizori sau limbi vorbite sunt atat de variate incat aproape orice intrare noua este salutata cu interes. Pe langa productiile prezentate pe canalele si programele TV unde un abonament este obligatoriu, libertatea gasita in mediul online cucereste din ce in ce mai multi amatori. Faptul ca ceea ce fac acesti amatori se numeste piraterie nu intereseaza aproape pe nimeni, iar cei care vor sa impuna un minim de reguli se pierd in anonimat. Intr-un astfel de context o companie americana cu o activitate de succes in mediul online vrea sa schimbe perceptia asupra drepturilor si obligatiilor ce decurg din urmarirea unui anumit serial sau a unui film artistic.

Prezentare

Luna Ianuarie nu aduce doar un an nou ci si intrarea oficiala pe piata IT romaneasca a cunoscutului serviciu de video streaming online Netflix. Dar cine este Netflix? Putin probabil ca internautii sa nu fi citit sau auzit macar o data acest nume, dar sa facem o succinta prezentare. Inceputa ca un mic business de inchiriat casete video si DVD-uri, viitoarea companie online s-a dezvoltat rapid odata cu la fel de rapida dezvoltare a internetului. Prezenta in peste saptezeci si sapte de tari, cu un portofoliu foarte bogat de filme, emisiuni TV si seriale, noi sau mai vechi, insa marea majoritate cu priza la public, compania vrea sa “cucereasca” noi teritorii si sa isi consolideze pozitia, in scurt timp devenind lider. Serviciul de video streaming a eclipsat televiziunile clasice americane cum ar fi ABC, NBS sau CBS pe segmentul de filme, artistice sau seriale, si emisiuni TV. Toata colectia este disponibila pe baza de abonament lunar. Reed Hasting CEO-ul si CFO-ul companiei, s-a adresat printr-o scrisoare trimisa actionarilor ca intentioneaza la modul cel mai serios sa isi extinda serviciile catre nu mai putin de doua sute de tari, programul intinzandu-se pana la finele anului 2016. Daca anul trecut in tari precum Germania, Austria, Belgia, Franta sau Luxemburg pe langa mai vechile Olanda, Suedia, Danemarca, Norvegia, Finlanda, Marea Britanie si Irlanda, interesele Netflix au devenit “operationale”, in acest inceput de an este vizata si Romania, extinderea cuprinzand mai multe state europene si nu numai.

netfix imag1

Concurenta

La noi in tara sursele legale de video streaming la cerere (on-demand) pot fi numarate pe degetele de la o mana. Voyo (concentrata pe productii romanesti), Seenow, HBO GO si Digi Online inceaca sa acopere o piata eterogena. Fara a detine date oficiale, mai mult ca sigur ca abonamentele pentru serviciile oferite nu sunt in numar prea mare, cheltuielile fiind suportate de companiile care le detin. Acestea sunt concurate de mult mai utilizatele site-uri de torrente unde oferta extrem de variata este gratis. Practica este atat de extinsa incat faptul ca pirateria nu este sanctionata in mod real de nici o lege nu deranjeaza pe nimeni.

Netflix si Uniunea Europeana

Dupa alinierea intereselor comerciale ale Netflix la legile media europene, calea catre vizionarea unui continut video de calitate este deschisa. Se preconizeaza ca un abonament incheiat intre un utilizator si companie intr-unul din cele douazeci si opt de state membre ale Uniunii sa fie valabil pe tot teritoriul comunitar. Formatul in care poate fi urmarit continutul preferat este UHD la fel ca peste tot in Europa unde Netflix a intrat deja pe piata. Privitor la costurile ridicate de abonarea la acest serviciu, Reed Hasting a spus ca: “Speram sa fim in masura sa oferim noilor membri o selectie de trei optiuni simple, care se vor potrivi dorintelor tuturor”.

Abonament sau nu?

Pretul unui abonament ar putea fi mai mare comparativ cu serviciile concurente, chit ca oferta de filme si emisiuni este de actualitate si semnificativ mai mare. Calitatea Ultra HD nu este prea des intalnita la productiile si televizoarele noastre, asa ca acest privilegiu ar putea fi trecut cu vederea. Dupa cum am mai spus, site-urile de torrente sunt foarte des folosite, doritorii avand la dispozitie multe optiuni in ceea ce priveste genul sau calitatea continutului. In aceste conditii, sortii de reusita pentru un serviciu livrat pe baza de abonament cuprins intre 8 si 11 Euro nu prea ii sunt favorabili.

One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *