Nokia Lumia 1020 – o camera foto de exceptie cu functie de smartphone

Este relaxant sa sti ca ai in buzunar un smartphone dotat cu cea mai performanta camera foto-video din toate timpurile, in conditiile si restrictiile impuse de dimensiuni. Criticile negative aduse acestui gadget constituie unul dintre cele mai expresive barometre. Superlativele enumerate mai sus sunt sustinute de cele foarte multe pagini web care au tratat si inca mai trateaza subiectul. Intr-adevar, o camera foto instalata pe un astfel de dispozitiv nu se va apropia niciodata de performantele unui SLR. Nu mai vorbim de cele ale unui D-SLR. Dar tocmai faptul ca facem astfel de comparatii poate lesne da de gandit.

Smartphone-ul Nokia Lumia 1020

Design-ul minimalist, cu margini rotunjite si colturi taiate drept, partea fata in intregime ocupata de display-ul touch-capacitiv de 4.5” AMOLED ce are o rezolutie de 1280×768 pixeli, precum si gama vesela de culori a carcasei din policarbonat dur ascund si in acelasi timp tradeaza grija deosebita pentru detalii a celor de la Nokia. Interiorul este bine structurat pentru a face loc procesorului Qualcomm MSM8960 Snapdragon tactat la 1.5 GHz Krait Dual-Core cu 2 GB RAM si memoriei flash interna de 32 GB. Sistemul de operare este relativ noul Windows Phone 8 foarte bine optimizat pentru a atinge cele mai inalte performante. Intr-un cuvant, smartphone-ul Lumia 1020 are de ce sa starneasca invidii.

nokia lumia

Camera Lumia 1020

Camera frontala de 1.3 MP isi face bine treaba pentru care a fost creata avand o diafragma de f2/2 si putand sa realizeze capturi video de 720 p. Vedeta absoluta este insa camera principala de 41 MP (formatul imaginii 4:3 la 38 MP, iar cel de 16:9 la 34 MP ambele cu 5 MP, ceea ce inseamna ca putem obtine o imagine de inalta rezolutie concomitent cu una procesata) care are incorporata tehnologia de oversampling PureView Pro. Datorita acestei tehnologii pot fi realizate capturi la rezolutii foarte mari (38 si 34 MP) si apoi micsorate fara a pierde nici un detaliu. Senzorul camerei este unul de 1/1.5 p si 1.12 microni, de tip backlight (BSI) care favorizeaza cadrele capturate intr-o lumina scazuta asta si datorita obiectivului cu o deschidere de f/2.2. Tremuratul imaginii este ca si inexistent datorita stabilizatorului optic de imagine.

Nokia lumia 1020

Lumia 1020 ofera ca optiune suplimentara fata de tehnologiile incluse deja in         WP8 aplicatia Nokia Camera cu ajutorul careia pot fi obtinute o serie de efecte speciale surprinzatoare. Printre ele regasim reglaje ISO ( de la 100 la 4000), reglajul balansului de alb precum si posibilitatea reala de reglare a timpului de expunere (de la 4 s pana la 1/16000 s) cu ajustare manuala a focalizarii. Aceste facilitati sunt completate de functia de bracketing in 3 pana la 5 pasi pentru cei care prefera un HDR manual. Capturile secventiale de pana la 10 cadre prinse in 2.5 s pot fi procesate ulterior. Astfel se poate obtine un cadru unic, alegerea celui mai reprezentativ cadru precum si eliminarea obiectelor nedorite intrate in cadru. Datorita senzorului foarte sensibil si a stabilizatorului optic, fotografiile surprinse in conditii de lumina scazuta sunt remarcabile. Zoom-ul trebuie adus si el in discutie pentru ca atrage atentia prin micile trucuri folosite de producator. Lumia 1020 are capacitatea unica de a decupa 5 MP din senzor si sa ofere un 3x fara nici un rabat de la calitatea imaginii surprinse.

Captura video insumeaza o serie de calitati similare cu cele foto, filmarile FullHD si HD remarcandu-se prin acuratetea culorilor, a contrastului ridicat si a detaliilor surprinse.

Camera foto instalata pe Lumia 1020 ofera unele dintre cele mai bune fotografii care ar putea fi realizate cu un smartphone si nu numai. Raman remarcabile realizarile specialistilor implicati in crearea unui astfel de smartphone.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *