Aparatul foto de tip bridge

O etapa necesara, dar nu obligatorie, in trecerea de la o camera foto compacta, considerata de multi ca fiind reprezentativa pentru un nivel de amatori, la un D-SLR, nivelul profesionist prin excelenta, este aceasta camera hibrid, o putem numi astfel fara frica de a gresi, asa numita camera foto bridge. Sugestiv ales acest supranume! Dar despre ce este vorba de fapt? Care sunt specificatiile, ce individualizeaza aceasata clasa etc., sunt intrebari firesti pe care si le-ar putea pune orice inca amator de fotografie insa cu dorinta de a se autodepasi.

Ce este o camera foto bridge?

Trecerea de la o etapa la alta, aproape indiferent de domeniu, se poate face brusc sau gradat. In arta fotografica, datorita variabilelor complexe care se afla in spatele unui instantaneu fotografic, aceasta trecere se face lent, traversand un pod (bridge), si dupa o serie de acumulari serioase de cunostinte tehnice si de dezvoltare a talentului. Camera foto compacta este o camera lenesa dar cu viteza de reactie mare. Lenesa in sensul ca marea majoritate a setarilor sunt predefinite, fotografului neramanandu-i, in principiu, decat sa apese pe buton. O camera foto profesionala, un D-SLR, poate fi o bijuterie in mana unui cunoscator sau, la fel de bine, poate lua aspectul unei fiare neinblanzite in mainile unui profan. Ajustarile de finete pe care le permit setarilor automate dar mai ales manuale pot pastra prospetimea unei fotografii chiar si la multi ani distanta fata de momentul in care a fost facuta.

Camera foto

Argumente pro

Argumentele care sustin ideea achizitionarii unui aparat foto dintr-o astfel de clasa sunt de ordin practic dar si de unul de clasa. Pentru inca multi fotografi amatori trecerea la un nivel superior in detinerea si utilizare unei camere foto performante, din toate punctele de vedere, este tocmai aspectul financiar pe care il implica un astfel de exercitiu. In multe cazuri un Bridge este mai ieftin decat un D-SLR. Sigur, exista si exceptii, dar acestea nu fac altceva decat sa intareasca regula. Odata amintit acest criteriu, sa trecem la lucruri cu adevarat … tehnice. Zoom-ul si stabilizarea mai mari ca la un Compact ajuta mult fotografiatul din mana in ceea ce priveste focalele si timpii mai buni. Blitz-ul integrat este net superior celui gasit pe un aparat din clasa considerata inferioara. Conditiile slabe de iluminare nu vor mai fi un impediment in calea obtinerii unor fotografii de calitate in casa sau in faptul serii. Un alt argument in favoarea Bridge-ului ar putea consta in greutatea sa comparativ cu o camera mai complexa din clasa superioara.

Argumente contra

Este binecunoscut faptul ca perfectiunea este un ideal. La fel ca orice altceva, nici fotografiatul nu avea cum sa faca exceptie. Astfel unul din punctele slabe ale unui aparat bridge consta in marimea senzorului. La fel ca si cele intalnite la compacte, dimensiunile reduse (1-2.3″) le scad destul de mult din performante si, implicit, din valoare.

Chiar daca am mai putea gasi noduri in papura bridge-urilor, ne oprim aici pentru ca nici in pro-uri nu am fost prea darnici. Continuam cu o serie de observatii care consideram ca nu le putem incadra nici la argumente pro nici la contra. O capcana a producatorilor si a comerciantilor consta in prezentarea insistenta a numarului de megapixeli pe care ii are in dotare o camera. Cei care au ceva habar despre ce este vorba stiu ca numarul megapixelilor nu este determinant pentru calitatea unei fotografii. In alta ordine de idei, zoom-ul de maxim 24x si un extrazoom de 60x limiteaza intrucatva capacitatile bridge-ului dar, chiar si asa, se pot obtine fotografii clare, luminoase, de efect.

Camerele foto bridge au un mare avantaj. Raportul calitate pret este semnificativ in favoarea cumparatorului. Chiar daca nu se poate compara cu un D-SLR, calitatile proprii il recomanda ca, in multe situatii, sa fie un best buy din mai toate punctele de vedere.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *