Sony QX 10

In destul de multe ocazii am constatat, fiecare dintre noi, ca fotografiilor facute cu telefonul mobil, cu smartphone-ul mai exact, parca le lipseste ceva. O usoara carenta de luminozitate, o estompare a culorilor sau alte mici neajunsuri care pot cauza reproducerea trunchiata a subiectului ales. Numai amintesc de fotografia macro! Pe langa tot felul de aplicatii sau dispozitive disponibile acum pe piata, camera foto Sony DSC-QX 10 este exact gadget-ul de care era nevoie pentru a intregii experienta unei sesiuni de shoting fotografic. Compacta, puternica, usor adaptabila si compatibila, QX 10 este o alegere cum nu se poate mai nimerita pentru vacante sau pentru momentele cand un aparat foto obisnuit este putin cam mult.

Design si constructie

Negru, cu o suprafata atent finisata si cu proprietati aderente, cu un diametru de 61 mm si o inaltime de 40 mm, Sony QX 10 si-a facut usor loc in peisajul fotografic de amatori datorita unor calitati impresionante pentru dimensiunile sale. Chiar daca este rotund precum un puc de hochei, are totusi pe o parte din margine prevazuta o suprafata plana necesara unei stabilitati sporite daca este asezat pe o masa sau intr-un alt loc asemanator. Tot aici sa afla si un locas care faciliteaza fixarea device-ului pe un trepied.

Sony

Daca fata este dedicata in intregime obiectivului, spatele este prevazut cu un capac, sub care se ascunde locasul pentru baterie si fanta pentru micro cardul SD. Pe laterala gasim declansatorul manual si langa el o clapeta necesara pozitionarii obiectivului. Sub declansator, mascat de o protectie de cauciuc, se afla slotul microUSB, necesar pentru incarcarea bateriei sau atasarea dispozitivului la un PC sau laptop in cazul in care terminalul nu este dotat cu tehnologiile WiFi sau NFC.

In partea superioara, daca ansamblul este asezat, se afla butonul on/off, LED-urile de control si fanta pentru microfon. In partea opusa declansatorului poate fi vazut un minuscul ecran LCD pe care este afisat nivelul de incarcare al bateriei. Suportul de fixare pe smartphone este detasabil, el putand fi, la nevoie, „lipit” de camera printr-un sistem intuitiv. Corpul camerei QX 10 realizat din aluminiu, ca si rama dealtfel, el conferind intregului dispozitiv o rezistenta sporita in fata unor socuri mecanice accidentale. Tehnicienii de la Sony au reusit sa imbine perfect materiale cu naturi si texturi diferite creand o camera foto de foarte buna calitate.

Sony

Dotari tehnice si performante

Cu toate ca Sony QX 10 este mai mica decat o camera foto compacta, valentele tehnice sunt apropiate. Senzorul, chiar daca este relativ mic, doar de ½,3“, are totusi 18,2 MP, iar faptul ca este de tipul CMOS Exmor R il face cu atat mai redutabil. Tehnologia proprietara Sony se simte si la nivelul procesorului de imagine care este un BionZ, o alta garantie a calitatii si performantei. Obiectivul de clasa G cu 4 elemente in 7 grupuri completeaza in mod stralucit colectia. Zoom-ul optic este 10x, iar ISO se intinde pe o plaja de la 100 la 3200. Distanta focala, cuprinsa intre 25 mm si 250 mm, se preteaza foarte bine atat la fotografia macro, de foarte aproape, cat si la cea de tip peisaj, cea de distanta mare. Deschiderea diafragmei f/3,3 – f/5,9 permite fotografierea in conditii nu tocmai stralucitoare de lumina. Prezenta stabilizatorului optic de imagine, SteadySoth, aduce un plus cadrelor surprinse in miscare.

QX 10 are si abilitati video, putand sa faca filmari la 1440×1080 pixeli cu 30 de cadre pe secunda. Astfel, filmarile in format HD au un anumit grad de spectaculozitate, culorile avand o profunzime remarcabila. Stabilizatorul de imagine nu poate acoperii tremurul puternic al mainii daca cel care filmeaza se deplaseaza in mare viteza.

Compatibilitate si conectivitate

Camera foto QX 10 de la Sony este compatibila cu terminalele mobile iPhone si cu aproape toate cele care au sistem de operare Android. Aplicatia Play Memories, care poate fi descarcata in regim free de pe magazinul specific. Odata instalata, aceasta va prelua functiile display-ului inexistent pe camera. Conexiunea dintre cele doua dispozitive se poate face prin tehnologia NFC sau prin cea WiFi, in ambele cazuri aceasta fiind constanta. Optiunile regasite in meniul aplicatiei sunt menite sa ridice nivelul de performanta al oricarui fotograf amator.

Cea mai importanta caracteristica a camerei foto Sony QX 10, aceea de a putea fi atasata la un smartphone, o face usor de recunoscut. Calitatea deosebita marca Sony, ne mai avand nevoie de nici o prezentare, si utilitatea larga transforma acest gadget in ceva frumos si folositor.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *