Cat de important este antivirusul pentru calculatorul dumneavoastra?

Sa presupunem ca sunteti la inceput de drum in lumea calculatoarelor. Mai exact, in lumea computerelor personale, a tabletelor sau a smartphone-urilor. V-ati dorit foarte mult un astfel de device. Acum puteti sa navigati in voie pe internet sau, daca nu aveti o conexiune la internet, sau vedeti filme sau alte materiale multimedia imprumutate de la prieteni. Toata aceasta placere se poate transforma in durere in momentul cand, parca de niciunde, terminalul vostru incepe sa dea semne de oboseala prematura, in general sa ruleze defectuos si, la un moment dat, sa nu mai porneasca. Din ce cauza se intampla toate acestea? Care este rezolvarea problemelor cu care va confruntati?

Ce sunt virusii informatici

Daca dispozitivul vostru are una din simptomele de mai sus, cu siguranta ca ati luat un virus. Mai precis, calculatorul vostru a fost infectat cu un virus informatic. Sa detaliem. Un virus informatic este un mic program care se instaleaza in calculator fara voia proprietarului. El poate fi de mai multe feluri: virusi paraziti, ascunsi, de link, criptati sau pereche.

Antivirus

 

Fiecare tip este programat sa aiba propria lui amprenta, dar toate au doi factori comuni: autoexecutarea si automultiplicarea. Pot veni printr-un e-mail obisnuit, trimis chiar de o persoana cunoscuta fara ca aceasta sa aiba o astfel de intentie, pot fi luati de pe o pagina de net, pot intra in sistemul vostru prin intermediul unui film sau prin simpla deschiderea a unui document de tip office a carui origine este un calculator deja infectat. La fel de bine puteti fi victima unor infractori cibernetici sau a unor servicii de informatii in cazul in care statutul personal sau profesional atinge un anumit nivel. Odata ce sistemul vostru este afectat si dumneavoastra puteti transmite virusul sau virusii altor calculatoare.

Programe antivirus

S-a acreditat ideea ca virusii sunt creati si lansati de catre eminentele cenusii ale internetului, hacker-ii. Foarte adevarat. Insa la fel de bine autorii acestor programe pot fi persoane cu o serie de cunostinte mai detaliate in ceea ce priveste programarea si au diferite nemultumiri, frustrari sau sunt pur si simplu plictisiti. Pentru a combate astfel de manifestari daunatoare sistemelor informatice de pretutindeni si in special sanatatii calculatorului dumneavoastra au aparut si se dezvolta in continuare programe antivirus. Aceste programe, in principiu, au nevoie de permisiunea dumneavoastra pentru a se instala, invadeaza tot sistemul, controleaza fiecare fisier oricare ar fi dimensiunea si forma lui si curata sau sterg sau, mai corect spus, cer permisiunea sa curete sau sa stearga fisierele infectate. Programele antivirus sunt create de companii specializate, vin sub forma de suita de programe si asigura o protectie sporita intregului sistem in care sunt instalate. Datorita rapiditatii cu care apar noi si noi virusi, programele antivirus isi innoiesc la o perioada de timp baza de date pentru a putea face fata provocarilor.

De ce este important un program antivirus

Procesul de selectare a celui mai bun soft antivirus pentru calculatorul dumneavoastra se poate dovedi un proces destul de complicat datorita mai multor factori. De aceea, parerea avizata a unui specialist care a facut in prealabil cunostinta cu computerul dumneavoastra este intotdeauna binevenita. Dar odata instalat si pus in aplicatie, acest program va va proteja calculatorul impotriva virusilor nedoriti prin mijloace si modalitati specifice. Iata cateva dintre aceste modalitati de protectie: in primul rand va curata sistemul de programele daunatoare nedorite, va crea o bariera de protectie cu care va inconjura calculatorul facandu-l invizibil pentru virusi atunci cand aveti activa conexiunea la interne, va scana e-mail-urile primite etc.

Un program antivirus competitiv este cu atat mai important pentru calculatorul dumneavoastra cu cat accesati date cu o anumita importanta pentru dumneavoastra in plan personal dar si in plan profesional. Mentinerea unui astfel de program actualizat va va scuti de multe neplaceri. In cazul in care intampinati probleme cu calculatorul d-voastra puteti oricand apela la un service de calculatoare sau solicota o interventie IT la domiciliu d-voastra. Sunt nenumerate firme care ofera astfel de servicii IT.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *