Samsung i900 Omnia review

Samsung i900 Omnia este unul dintre cele mai bune smartphone-uri de pe piata. Samsung a venit cu functii noi pentru un smartphone, cum ar fi miscarea cursorului cu ajutorul touchpad-ului, camera foto de mare rezolutie si un procesor rapid. Telefonul poate fii folosit atat de pasionatii de multimedia, dar si de oamenii de afaceri.

Principalul competitor al lui Samsung i900 Omnia este HTC Touch Diamond. Chiar daca e putin mai lat si mai inalt decat alte smartphone-uri, este in acelasi timp foarte subtire. Ca greutate, acesta are 122 grame.

Carcasa, la prima vedere pare metalica, dar de fapt este din plastic, insa un plastic de calitate. Telefonul are taste pentru raspuns si respins apeluri, senzor optic pentru cursorul mouse-ului iar pe laterale butonul de pornire / oprire, tasta pentru meniul principal, butonul pentru camera foto si tastele de volum.

Pe spatele carcasei intalnim o camera foto de 5 megapixeli.

Interfata este cea obisnuita Windows Mobile 6.1 Professional. Samsung au facut un meniu special peste acest sistem de operare, care porneste cand apesi butonul de meniu principal.

Spre deosebire de HTC Diamond sau alte smartphone-uri care utilizeaza stylus-ul, Samsung Omnia il are in exterior. Acesta poate fi agatat cu un snur de telefon, printr-un orificu special.

Tastatura virtuala poate fi dispusa in trei moduri: varianta completa QWERTY, varianta cu doua litere pe o tasta si varianta telefoanele clasice, cu trei litere pe fiecare tasta numerica. Ultima varianta are butoanele cele mai mari. Varianta QWERTY este cea mai intuitiva pentru cei obisnuiti cu PC-ul, dar are si tastele mai mici.

Camera foto are o rezolutie de 5 megapixeli. Pozele sunt comparabile cu cele facute cu un Nokia N95. Acestea sunt foarte bune atat in lumina naturala, dar si in conditii de iluminare slaba, datorita prezentei flash-ului.

Telefonul poate sa inregistreze la rezolutia 320 x 240 pixeli cu 30 fps sau 640 x 480 cu 15 fps.

Legat de viteza cu care se misca aplicatiile, i900 Omnia are procesor bun si memorie suficienta pentru a se misca repede, fara blocari sau incetiniri ale aplicatiilor.

Ecranul este punctul slab, acesta avand o rezolutie non-standard, de 240 x 400 pixeli. E posibil sa apare probleme in anumite aplicatii gandite pentru 240 x 320. De asemenea sunt probleme in lumina puternica.

Agenda standard din Windows Mobile este buna si se sincronizeaza usor cu Outlook.

Browserul de fisiere multimedia este unul singur pentru imagini, muzica si filme. Imaginile sunt redate foarte bine pe ecranul mare. Pentru a face zoom pe o poza, este suficienta o miscare in sus sau in jos cu degetul (ca la iPhone). Telefonul are si accelerometru, asa ca trece automat in modul landscape cand este intors in pozitie orizontala.

i900 Omnia nu are un jack de 3.5 mm direct pe el, ci pe adaptorul de casti. Asa ca poti sa schimbi fara probleme castile originale cu unele mai bune, daca le folosesti impreuna cu adaptorul.

Fisierele video sunt redate fara intreruperi, datorita procesorului rapid. De asemenea telefonul are preinstalat un codec DivX.

Software:

Telefonul are instalat sistemul de operare Windows Mobile.

Calendarul este asemanator cu cel din Outlook. Se pot defini usor atat evenimente de tip intalnire, cat si todo-uri. La fel de usor se pot sincroniza cu Outlook pe PC.

Sunt prezente programe Office Mobile, si anume Word, Excel, PowerPoint si OneNote.

Alte priograme utile care sunt preinstalate sunt: RSS Reader, Podcast Manager, Video Editor si unele aplicatii de la Google (motor de cautare, e-mail, Google Maps).

i900 Omnia are si GPS,  Nu exista soft de navigare insa este prezenta aplicatia Google Maps, insa se pot instala separat programe de navigare.

Conectivitate:

Samsung i900 Omnia este dotat cu GPRS, EDGE, 3G, HSDPA, WiFi, cu ajutorul carorai va puteti conecta la Internet fie prin intermediul operatorului de telefonie mobila, fie printr-un hotspot. Telefonul are instalate doua browsere: Internet Explorer si Opera Mobile 9.5, acesta din urma avand o viteza superioara in incarcarea paginilor web. O problema ar fii ca Flash player-ul este mai vechi.

Protocoalele suportate pentru transmiterea de emailuri sunt POP3, IMAP, SMTP.

Telefonul nu are port infrarosu, in schimb suporta Bluetooth.

Cei de la Samsung au ales sa foloseasca un format propriu pentru portul USB, acesta folosind un cablu de date diferit de standardele USB sau USB 2.

Ce ne-a placut la acest telefon
– procesor este rapid, ceea ce face ca aplicatiile sa ruleze fara intreruperi
– touchscreen-ul mare si de calitate
– camera foto face poze foarte bune atat pe lumina naturala puternica cat si in conditii de iluminare redusa
– memorie interna mare

Ce NU ne-a placut la acest telefon:
– rezolutia ecranului este medie, iar dimensiunea non-standard a ecranului poate sa duca la probleme in anumite aplicatii
– telefonul nu are un loc de tinut stylusul.

8 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *