Smartphone cu sistem de operare Ubuntu

Multa vreme suprematia in domeniul sistemelor de operare pentru smartphone-uri s-a dat intre doi competitori: Android-ul de la Google si iOS-ul de la Apple. De ceva timp Microsoft se straduieste vizibil sa se debaraseze de costumul invechit al terminalelor fixe si sa imbrace hainele sport ale tabletelor si smart-urilor. Nimic surprinzator pana acum. In spatele acestor brand-uri stau cifre de afaceri foarte serioase, mentinerea in pozitiile privilegiate fiind destul de usoara. La ultima conferinta LeWeb precum si in cadrul ultimului targ CeBIT Hanovra, reprezentantii companiei Canonical si-au anuntat intentia de a intra pe piata smartphone-urilor cu sistemul de operare Ubuntu.

Ubuntu Touch

Pasul de la conceptualizare la operationalizare nu a fost usor. Chiar daca versiunea Edge a sistemului de operare nu a fost tocmai o reusita deplina, bug-urile provocand destul de multe neplaceri, noul Touch se vrea a fi cartea castigatoare in acest joc de poker foarte tensionat care este piata smartphone-urilor. Resursele financiare care ar fi asigurat un start cantitativ, cel calitativ nici nu poate intra in discutie, s-au dovedit a fi insuficiente chiar daca ajutorul dat de utilizatorii impatimiti ai acestui sistem de operare a fost substantial. Insa flexibilitatea cunoscuta a Ubuntu-ului s-a regasit si in viziunea manageriala a companiei care detine drepturile patentale si au fost incheiate o serie de contracte de colaborare cu doua companii, chinezii de la Meizu si spaniolii de la BQ, pentru noul OS Ubuntu Touch.

ubantu

Perfect optimizat pentru device-uri mobile, Touch ruleaza deja cu succes pe unele modele de tablete percum Nexus 4 sau/si 7 sau Sony. Experienta pe care o ofera un astfel de sistem de operare este una placuta, intuitivitatea sa jucand un rol cheie. De exemplu, meniul este in intregime contextual si gestual. In partea stanga de gasesc aplicatiile preferate, accesul la ele fiind doar la un touch distanta. Partea superioara a display-ului este rezervata setarilor, in timp ce partea de jos deschide setarile aplicatiilor care ruleaza. Noul sau ineditul, depinde de experienta fiecarui utilizator, swipe dreapta deschide meniul de multitasking, un foarte expresiv rezumat al paginilor deschise din care se poate extrage cate un capitol. Aplicatiile care ruleaza sunt originale Ubuntu si nu importate de pe Android. Experienta de browsing este completa, OS putand sa deschida Web Apps, pagini speciale dar si aplicatii. Acestea sunt doar cateva dintre posibilitatile si capacitatile cu care a fost inzestrat OS-ul.

Intorcandu-ne la promisiunea unui smartphone care sa ruleze cu un OS Ubuntu, putem sa spunem ca asiaticii de la Meizu pun la dispozitie un terminal de top, MX3. Datele tehnice ale acestui aparat sunt de acelasi nivel cu cele intalnite pe device-uri mult mai scumpe. Acesta ofera neconditionat resursele de care Ubuntu Touch are nevoie pentru a rula fara nici un fel de lag.

Convergenta – un prag depasit

Multe device-uri se confrunta cu o problema spinoasa. Convergenta. Posibilitatea ca un sistem de operare sa ruleze fara greseala pe sisteme PC, tableta si smartphone este, in practica, destul de redusa. Android-ul nu se amesteca in acest joc, Windows-ul a suferit un semi esec cu al sau Windows 8. In prezent doar Apple poate spune ca a creat un sistem de operare adaptat la cerintele si particularitatile fiecarui tip de terminal. Reprezentantii Ubuntu spun ca Touch este convergent in proportie de 95%, aici fiind incluse dispozitivele mobile, cele fixe precum si televizoarele. In scurt timp, afirma aceeasi reprezentanti, convergenta va fi totala. In functie de preferinte, utilizatorii vor avea la dispozitie o serie generoasa de posibilitati de customizare care, insa, nu vor afecta in mod semnificativ integritatea sistemului.

Un smartphone cu sistem de operare Ubuntu este un vis devenit realitate pentru multi fani ai OS-ului bazat pe Linux. Aventura celor de la Canonical deschide noi oportunitati pentru dezvoltatori, posibilitatile de dezvoltare fiind practic nelimitate. In plus, caracteristica open source ramane de actualitate

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *