Retele de socializare mai putin cunoscute

Inceputurile erei Facebook se confunda cu anii de cautari asidue a unui punct de reper din viata tanarului Mark Zuckerberg. Un computer banal, probabil un Pentium, o camera de internat la Harvard si un tanar insetat de recunoastere sociala. Acesta a fost inceputul uneia dintre cele mai mari recolutii in materie de retele sociale. Astazi, colosul care a ajuns Facebook-ul cu greu mai poate fi masurat intr-una din cele trei dimensiuni.

Insa nu despre cea mai cunoscuta retea de socialiare vom vorbi in continuare, ci despre alternativele, nu atat de cunoscute dar cu un grad mare de popularitate, la aceasta. Si nici despre Twitter, Linkedin, Pinterest sau MySpace nu vom discuta astazi ci despre acele retele aflate in zona niselor, grupate dupa diferite interese sau influente.

Logo

Fotolog, dupa cum se poate deduce si din denumire, este o retea sociala foarte populara printre artistii fotografi, dar si din alte domenii, prin care isi fac cunoscute propriile realizari, discuta pe marginea subiectulor preferate, organizeaza vernisaje virtuale dar si reale, organizeaza intalniri tematice, ateliere etc. Cei mai multi dintre cei in jur de 50 de milioane de utilizatori isi au resedinta sau aria de activitate in America de Sud, insa printre ei se regasesc si locuitorii altor continente cu preocupari comune.

Qzone, pana la un punct, poate fi comparata cu facebook-ul, datorita numarului de conturi active – peste 500 de milioane. Foarte populara in China si Coreea de Sud, detinatorii drepturilor, portalul Internet Tencent, isi incurajeaza utilizatorii sa duca o viata virtuala cat mai activa. Postarea pozelor, a diferitor piese muzicale starnesc foarte multe comentarii aprobatoare sau dezaprobatoare in foarte multele jurnale sau bloguri existente aici. Media de varsta a utilizatorilor este cuprinsa intre 18 si 24 de ani ceea ce face ca majoritatea intereselor si a opiniilor vis a vis de un subiect anume sa fie foarte apropiate, caracteristica ce are puterea unui trend.

aNobii este preferata iubitorilor de lectura. Cele cateva milioane de conturi active apartin unor persoane care vor sa impartaseasca placerea lecturii cu ale persoane ale caror preferinte si interese sunt asemanatoare. Cele mai noi titluri sau cele mai importante, cele mai populare stiluri, toate sunt discutate de catre cei care apreciaza cartile. Cercurile de lectura si de dezbateri sunt cele mai utilizate metode de interactiune umana in spatiu virtual.

Yelp este una dintre cele mai noi aparute retele de socializare. Incepand cu 2004, anul fondarii, gasirea unui restaurant, unei pizzerii ssau a unui salon de infrumusetare a devenit mult mai usoara. Mai mult chiar, utilizatorii sunt incurajati sa scrie mici recenzi sau simple aprecieri despre locatiile pe care le-au frecventat pentru a usura cat mai mult alegerea unei cafenele bune sau a unui bistro cu produse si servicii de calitate. Afacerile din domenii diferite au si ele un loc rezervat pentru descrieri si fotografii care sa le reprezinte.

Odnoklassniki sau, in traducere libera colegi de clasa, este o retea de socializare cu peste 50 de milioane de utilizatori folosita cu precadere de vorbitorii de limba rusa. Datorita fotografiilor pe care abonatii sunt incurajati sa le posteze reintalnirile dintre fosti colegi dse clasa sau prieteni sunt mult mai frecvente ca inainte de aparitia acestui canal de comunicare. Odnoklassniki in cifre: al saptelea cel mai vizitat site din federatia Rusa si al 60-lea din lume. Cu astfel de performante fostii colegi de clasa se pot imprieteni pentru a crea cea mai mare clasa din lume.

Se poate lesne observa ca nu toata lumea este conectata doar la doua, trei sau maxim patru retele de socializare, fotografiile pot prinde viata si in alte locuri decat cele vizitate si vizate de majoritatea internautilor care sunt atrasi de comoditate. Altfel spus, lumea are si alte culori decat cele pe care consideram noi ca ne vin cel mai bine.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *