Lunch at top Skyscraper – Masa de pranz in varful unui zgarie-nori –

20 septembrie 1932, ora pranzului, santierul de constructie al turnului Rokefeller Center, etajul 69. Echipa de 11 muncitori imigranti, in marea lor majoritate irlandezi, fotograful Charles C. Ebbets impreuna cu asistentul sau tocmai a ajuns la inaltimea ametitoare de peste 300 de metri cu aparatul de fotografiat si intreg harnasamentul necesar. Sunt pregatiti. Toata aceasta vanzoleala pentru un minut. Un minut necesar pentru realizarea unei fotografii care a facut istorie. In cei peste 80 de ani de “viata”, imaginea a starnit cateva controverse. Supranumita “o bucata din istorie Americii”, fotografia intitulata “Masa de pranz in varful unui zgarie-nori” si aflata in proprietatea Corbis Images, se afla astazi in Iron Montain Pennsylvania. Este pastrata la loc de cinste, intr-un mediu cu temperatura, luminozitate si umiditate controlate.

Povestea ce s-a creat in jurul acestei fotografii nu are nimic senzational in ea, dar totusi atrage. Initial a fost gandita ca parte a unei strategii publicitare pentru prezentarea celei mai noi hiper-constuctii din acele timpuri, turnul Rokefeller Center, redenumita 50 de ani mai tarziu turnul GE. Asa a aparut pentru prima data in presa, cand a surprins cititorii editiei de duminica a New York Herald Tribune.

In fotografia alb negru, fara prea mari pretentii artistice, 11 muncitori in constructii se pregatesc pentru momentul serevirii mesei la locul de munca. Etajul 69 al unui zgarie-nori. Avand lumea la picioare si o panorama de exceptie a Manhattan-ului acelor ani, unii isi despacheteaza pranzul, altii fumeaza o tigara in timp ce doi dintre ei au chef de putina harjoneala. Cu totii au un aer relaxat, de normalitate, pe acea grinda suspendata la o inaltime care ar da fiori oricui s-ar incumeta sa faca o astfel de cascadorie. Sau aproape oricui! Ce surprinde cu adevarat la aceasta imagine este chiar aceasta relaxare a “modelelor”, avand in vedere lipsa conditiilor de siguranta. Intr-adevar, fotograful si echipa sa s-au folosit de serviciile muncitorilor mai mult decat obisnuiti cu astfel de conditii de munca. In perioada Marii Depresiuni, cand locurile de munca erau intr-un numar extrem de redus, o oferta venita din partea unui santier de acest fel era de nerefuzat. Cine se mai gandea atunci la hamuri si centuri de siguranta, la casti de protectie si la alte materiale asemanatoare? Era important doar salariul de la sfarsitul saptamanii.

Incercarile de elucidare a misterului care invaluia cei 11 muncitori au fost continuate de catre o echipa de detectivi particulari care si-au extins cercetarile pana in Irlanda, tara de bastina a celor mai multi imigranti din acele timpuri. Si astfel bucata de istorie americana si-a gasit loc pe peretii pub-ului condus de fratii Seán și Eamonn O Cualáin, doi vajnici irlandezi din vestul tarii. Acestia, impreuna cu alti localnici din zona sustin ca in celebra fotografie apar doua persoane dintre cele multe plecate spre America in acea perioada. Un prilej de mandrie locala si de toastare cu ocazia zilei Sfantului Patrick, ocrotitorul spiritual al Irlandei si irlandezilor de pretutindeni. Din pacate, cercetarile intreprinde de firma de detectivi s-au inpotmolit, reconstituirea filmului fiind intrerupta. Si daca tot am amintit de film, “Lunch atop a Skyscraper” este singura fotografie care a stat la baza unui scurt film documentar.

Masa de pranz in varful unui zgarie-nori

Itele istoriei se incurca putin, sau mai mult, odata cu intrarea in scena a lui Lewis Hine, fotograf celebru in acea perioada si reformator social. Dupa unele pareri, acesta ar fi fost adevaratul autor al “Pranzului …”, datorita antecedentelor sale in lumea obscura a imigrantilor.

Oricine ar fi autorul, oricare ar fi fost scopul initial de producere a “ Masa de pranz in varful unui zgarie-nori” nimeni nu poate contesta valoarea de document a fotografiei. Nu a fost premiata niciodata, asta pentru ca nu a fost niciodata inscrisa in vreun concurs, insa este cunoscuta si apreciata de foarte multa lume. Pana la urma, asa-i istoria!

 

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *