Compania INTEL a fost amendata cu 1 miliard de euro

intelComisia Europeana a dat o amenda – record de 1.06 miliarde de euro producatorului de procesoare Intel. Compania este acuzata ca ar fi folosit practici anticoncurentiale pe piata procesoarelor x86, unde Intel a detinut in perioada octombrie 2002-decembrie 2007 o cota de piata de peste 70%.

Consiliul Europei a indicat companiei americane sa renunte la reducerile ilegale de preturi si la alte practici anticoncurentiale ce au ca scop eliminarea de pe piata a companiei rivale AMD.

Ancheta a stabilit ca Intel este vinovata de doua tipuri de practici ilegale:
– Prima practica ilegala este aceea prin care Intel a acordat discounturi ascunse producatorilor de componente cu conditia ca acestia sa cumpere toate procesoarele x86 produse de Intel. Se banuieste ca Intel ar fi mituit un retailer pentru ca acesta sa vanda doar calculatoare cu cipuri fabricate de Intel.
– Cealalta practica ilegala se refera la modul cum Intel a mituit unii producatori de calculatoare pentru a stopa sau intarzia lansarea anumitor calculatoare dotate cu procesoare apartinand concurentei, in special AMD.

Producatorii de calculatoare acuzati ca ar fi fost mituiti sunt: Acer, HP, Dell, NEC si Lenovo.

Aceasta este cea mai mare amenda aplicata de catre Comisia Europeana unei companii pentru practici anticoncurentiale, mult mai mare decat amenda de 497 milioane euro aplicata companiei Microsoft in anul 2004.

6 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *