Windows 8 – un plus sau un minus pentru Micosoft? – parerea unui utilizator obisnuit

Odata cu intrarea in forta a companiei Microsoft (MS) pe piata smartphone-urilor si a tabletelor, un sistem de operare conceput special pentru astfel de device-uri era absolut necesar. Cea mai noua aparitie in portofoliul companiei din Redmond, Washington, Windows 8 (W8) a impartit lumea utilizatorilor dedicati sistemelor de operare produse de aceasta, cum era de asteptat, in doua tabere – pro si contra – fiecare aducand argumente mai mult sau mai putin realiste in sprijinul pozitiei lor. Cu siguranta ca parerea unui utilizator obisnuit, a unui operator, fara veleitati de programator nu poate fi atat de exacta incat sa starneasca curiozitarea celoor din clasa „hard” dar merita si ea auzita.

Prima impresie

Cum era de asteptat, Windows 8 a fost optimizat si pentru PC-uri sau laptopuri. O prima observatie: la un OS W8 instalat pe un laptop comparativ cu unul instalat pe tableta nu am sesizat diferente semnificative in ceea ce priveste viteza de lucru. Totusi, este sesizabila diferenta dintre un touchscreen si un mouse in ceea ce priveste experienta de lucru. Cu toate acestea, timpul scurs de cand este actionat butonul ON/OFF pana cand W8-ul devine functional este mult mai scurt decat in cazul versiunilor precedente de sisteme de operare ale MS.

Ecranul de start este o noutate absoluta in istoria windows-urilor. Total diferita de cele precedente, este formata din grupuri de casute sub forma de patrate sau dreptunghiuri cu care se poate lesne interactiona. Denumita Metro, cu trimitere directa la placutele regasibile la liniile de metrou nord-americane, pe un fond albastru intens aceasta interfata contine tot ce aveti nevoie in mod uzual. Este necesar un cont Microsoft corelat cu cel de pe Facebook si sistemul pare personalizat. Chiar daca este destul de interesanta incat sa ataga atentia, Metro a starnit inca de la primele aparitii vii controverse datorita lipsei traditionalului buton de Start si odata cu acesta a posibilitatii de Shut Down. Gandita ca o fluidizare a experientei de lucru aceasta lipsa s-a dovedit a fi o piatra de incercare care a avut nevoie de destul de mult timp si bunavointa pentru a fi trecuta. In cazul lipsei ecranului touch, cazul la ptopurilor si al PC-ului, simpla pozitionare a cursorului mouse-ului in coltul de sus sau de jos din partea dreapta a ecranului face sa apara asa numitele charmuri. De fapt cinci iconite foarte folositoare si cuprinzatoare ca functii. Acestea sunt: Search, Share, Start, Device si Setings. Cum obisnuinta este a doua natura a omului, programatorii de la MS au anticipat dorinta utilizatorilor de a reveni la vechile cutume si au inzestrat iconita Start cu caracteristicile avute de atat de discutatul buton lipsa. Pentru nostalgicii de acum vechii imagini de inceput a Windows 7, un simplu clic pe fereastra Desktop si lume apusa revine la viata.

Aplicatii

In ceea ce priveste numarul de aplicatii ce se instaleaza odata cu sistemul de operare, acesta este destul de mic fabricantul rezumandu-se la strictul necesar. Daca doriti mai multe aplicatii, Windows Store va sta la dispozitie atat cu gratuitati cat si cu aplicatii contracost. Fiind o noutate, dupa unele voci surprinzatoare, necesara acest Store nu are chiar atat de multe de pus in rafturi precum „magazinele” concurente. Cu o miscare la care chiar nu se astepta cineva, compania MS incurajaza programatorii sa vina spre ea oferind posibilitatea de a castiga unele sume de bani mai mult sau mai putin consistente.

Concluzie

Indiferent ce s-ar spune Windows 8 este un mare pas inainte atat pentru compania producatoare cat si pentru sistemele de operare in general. Aproape mereu receptiva la propuneri noi si inedite, cu siguranta ca autoarea celor mai cunoscute si utilizate sisteme de operare din istorie va face cat de curand un nou pas inainte.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *