QNAP Turbo NAS seria x51 – noul private cloud

In urma nu cu multi ani, stocarea datelor consta intr-un proces deloc complicat. O unitate optica de scriere/citire atasata PC-ului, cateva DVD-uri sau un stik USB constituiau intreg arsenalul unui utilizator obisnuit dornic sa isi salveze fisierele media (filme, melodii, fotografii) sau cele de tip office. Procedeul, intradevar, nu era complicat dar necesita multe operatii. Astazi, datorita facilitatilor oferite de tehnologia NAS si a companiei QNAP stocarea datelor si accesul la ele capata noi semnificatii.

Cine si ce sunt QNAP si NAS

QPNA este o companie chinezeasca, specializata pe nisa solutiilor de stocare externa. Ea colaboreaza cu cele mai mari nume din domeniul IT pentru a crea produse de cea mai inalta calitate. Tocmai de aceea numele QNAP este cunoscut si apreciat printre specialisti dar si printre utilizatorii comuni care poseda un anumit nivel de cunostinte tehnice. NAS este acronimul de la Network Attached Storage, tehnologie care permite accesarea fisierelor stocate intr-un mediu conectat la o retea de tipul intra- sau internet.

NAS

Seria x51

Prin lansareaa seriei x51 QNAP isi doreste sa revolutioneze sistemul NAS prin introducerea unor facilitati superioare oricaror alte sisteme similare. Astfel, aceasta serie se evidentiaza prin folosirea unui procesor Intel Celeron dual core tractat la 2,41 GHz, prin compatibilitatea cu cele mai cunoscute sisteme de operare, prin posibilitatile de conectivitate extinse prin portul HDMI precum si alte optiuni foarte atragatoare.

Din aceasta serie fac parte device-uri cu doua HDD-uri (TS-251), patru hdd-uri (TS-451), sase HDD-uri (TS-651) si cu opt HDD-uri (TS-851). Cel mai des intalnite printre utilizatorii comuni sunt primele doua modele.

Specificatii si performante

Cele doua variante de care vom vorbi, TS-251 si TS-451, cu doua si patru medii de stocare care pot ajunge pana la patru si respectiv opt GB spatiu util, suporta configuratii RAID 0 si 1. Prezenta procesoarelor Intel dual core asigura o viteza sporita de 220 MB/s atat pentru scriere cat si pentru citire, in timp ce viteza de transfer este de 67 MB/s. Memoria RAM de tip DDR3L pleaca de la 1 GB si poate ajunge pana la 8 GB dispuse in doua module, fapt care il apropie de terminalele de ultima generatie. Tot datorita procesoarelor Intel Celeron transcodarea in timp real usureaza mult munca celor pentru care sistemele video reprezinta o profesiune. Pe langa portul HDMI mai gasim trei porturi USB 3.0 (unul in partea frontala) si doua USB 2.0. Toate TS-urile au integrata tehnologie pentru masinile virtuale. Ca orice dispozitiv modern construit pentru prezent si viitor, seria x51 are o configurare interna care cuprinde placi de retea WLAN dar si adaptoare Wi Fi. La capitolul dotari performante intra si tehnologia XBMC care permite navigarea pe net prin intermediul browser-ului preferat. La fel de util este si Plex Media Server prin care este facilitat accesul la internet prin unde (DLNA si AirPlay). Materialele video pot fi vizualizate in format FullHD (1080 p). In acelasi timp, producatorul se lauda cu un sistem audio ultraperformant 7.1.

O alta performanta a seriei x51, implicit versiunile TS-251 si TS-451, consta in posibilitatea de sincronizare a mai multor dispozitive din clase diferite, mobile ( smartphone, tableta sau laptop) si fixe (PC), pentru a edita si partaja continutul anumitor fisiere sau directoare. Se intelege ca in cazul aceste o conexiune activa este eminamente necesara. Totodata posibilitatea de backup este posibila si chiar recomandata.

Odata cu seria x51 de la QNAP cloud-ul personal sau individual a devenit accesibil pe scara mare, echipamentele Turbo NAS indeplinind roluri multiple. Poate cel mai mare castig pentru utilizatorii obisnuiti este folosirea procesoarelor Intel Celeron la 2,41 GHz, garantul performantelor inalte si fiabilitatii. Iar pentru securitatea datelor stocate, sistemul proprietar QTS 4.1 promite o vigilenta sporita.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *