Google Glass

Suntem contemporani cu viitorul. O afirmatie putin fortata, cu unele lipsuri din punct de vedere logico-temporal, usor hazardata, conform parerii specialistilor (!). Totusi, daca ne aruncam privirea asupra catorva din „profetiile” unor futurologi din prima jumatate a secolului trecut, aceasta este o afirmatie cat se poate de onesta si care corespunde realitatii foarte interesante chiar si in lipsa unei argumentari care sa o implineasca. Cercetarea si practica in domeniul medical, explorarile spatiale sau permisivitatea indivizilor comuni la „fructele” copacului IT stau marturie. Creatorii inovativi prin excelenta aduc in atentie concepte inedite care sustin si ele afirmatia de mai sus. Si dintre toate aceste bijuterii se distinge Google Glass, ochelarii inteligenti promovati de concernul din spatele cunoscutului motor de cautare.

Istoria proiectului Google Glass

Cu toate ca eforturile Google, financiare si de promovare, au fost foarte mari, Glass nu s-a bucurat de efectul scontat. Echipa manageriala condusa de designerul provenit din lumea fashonului, Ivy Ross, a trebuit sa isi recunoasca infrangerea. O infrangere grea pentru ca un astfel de concept nu inseamna numai o pereche de ochelari inteligenti dotati cu o camera video ci un prim pas spre un viitor care ne este la indemana. Pericolul ca proiectul sa se piarda in anonimat a fost cu abilitate inlaturat prin aducerea in fruntea unei noi echipe de conducere a lui Tony Fadell. Imaginea de designer industrial de succes a acestui inginer a fost frumos conturata de participarea sa activa la transformarea semiesecului iPad intr-o adevarata lectie de management. Aura succesului s-a rasfrant si asupra proiectului personal, Nest, un termostat inteligent care a facut senzatie.

Google Glass

Design

In primul rand trebuie spus ca ochelarii inteligenti de la Google sunt personalizati, cel putin in faza de testare. Dupa acceptarea doritorului in urma indeplinirii unor criterii destul de stricte, acesta este preluat de o echipa de opticieni care desavarsesc procesul de obtinere a unor ochelari smart prin ajustari de finete. Lentilele sunt create de autorii celebrilor ochelari Ray Ban. Ramele realizare dintr-un policarbonat placut la atingere sunt disponibile in cinci culori: negru, portocaliu, gri, alb si albastru. Pe bratul drept al ramei este fixata bateria si camera al carei obiectiv este vizibil dar nu suparator. Punctul de maxim interes este afisajul care se regaseste in coltul din dreapta sus a lentilei de pe acea parte. Chiar daca in realitate este relativ mic, un patrat cu latura mai mica de doi centimetri, el este perceput de ochiul uman ca un ecran de marimea display-ului unui smartphone cu diagonala de 4 inch. Cu o rezolutie de 640×360 pixeli, micul ecran atinge performante decente. Tot in partea dreapta se mai gaseste un touchpad, iar sub el un port microUSB necesar pentru conectarea la o sursa de energie. Soft-ul care ruleaza pe dispozitiv este o versiune adaptata a Androidului versiunea 4.4, Kit Kat. Cu o greutate de numai 42 de grame, Google Glass au un aspect elegant cu linii cursive care definesc un profil subtil, modern, fuctional.

Dotari

Proiect lansat de putin timp, primavara 2012, Google Glass si-a propus sa revolutioneze interactiunea om – masina, mai bine spus om – smartphone. Notificari, e-mail-uri, starea vremii, functiile de baza ale unui sistem de tip GPS dar si playlist-ul de pe smart se regasesc printre functiile cu care este inzestrat acest dispozitiv. De prisos sa specificam ca vorbim de functii si functionalitati in timp real. Surprinderea unor instantanee din trafic sau a unui peisaj care v-a impresionat placut si transmiterea lor pe reteaua sociala preferata este o alta facilitate pe care o ofera Glass-ul de la Google. Lucrurile interesante se pot pastra in siguranta datorita celor 2 GB de memorie disponibili. Dar cel mai mare plus pe care il aduce acest gadget este comanda vocala. Cu un simplu „OK, Google!” toatea aceste functii si facilitati devin posibile fara nici o miscare a degetelor, a mainilor sau de folosirea unui smartphone.

 Google Glass trebuie vazut ca un proiect care are menirea de a impulsiona dezvoltarea unor tehnologii care sa vina realmente in ajutorul utilizatorilor. Chiar daca unele sincope au dus la o intarziere nedorita, device-ul promite. Un mic repros poate fi adresat producatorilor. Pretul prohibitiv ii va tine pe oameni mai departe de Google Glass decat teama nejustificata a unora dintre noi de o noutate pe care nu o inteleg.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *