Wireless – reteaua fara fir…

Retelele wireless sunt formate din doua sau mai multe device-uri, gen PC, laptop etc., care comunica intre ele fara a avea conectat nici un fel de fir dedicat. Acest tip de retele sunt practic invizibile datorita lipsei firelor si cablurilor de legatura. Transmiterea informatiilor se face pe calea undelor radio. Retele de tip wireless pot fi intalnite in centrele urbane – pot acoperi o strada sau un cartier, o alee dintr-un parc sau un singur bloc de locuinte , in sediul unei societati comerciale sau unitati de invatamant sau chiar intr-un apartament de bloc sau casa particulara.

Ce este o retea wireless

In principiu, este necesar un echipament compus dintr-un dispozitiv numit router care este conectat atat la reteaua de distributie a energiei electrice cat si la internet prin intermediul unui cablu special, acesta fiind singurul cablu existent in schema de transmitere si retransmitere a semnalului de internet. Aceasta este cea mai simpla schema de conectare la internet cu ajutorul tehnologiei wireless. La acest tip de retea se pot conecta doua pana la opt terminale, aflate in incinta unei constructii sau in aer liber. Odata cu cresterea suprafetei de acoperire schema de conectare creste si ea in volum si in complexitate. Pentru o societate comerciala cu sediul intr-o cladire cu unul sau mai multe etaje, de exemplu, este necesar un echipament ceva mai complex constituit din doua sau mai multe routere calibrate sa asigure un semnal optim intr-un perimetru bine determinat. Prezentarea succinta a retelelor wireless nu se poate incheia fara a aminti de protectia ei. Astfel, o retea wireless, de orice dimensiune ar fi are nevoie de implantarea unui protocol de securitate care sa o fereasca de atacuri informatice de timp virus, de intrarile neautorizate care pericliteaza securitatea datelor vehiculare sau chiar integritatea ei.

Retea wireless

Avantajele unei retele wireles

Mobilitatea retelelor de tip wireless consta tocmai in absenta cablurilor conectate la diferitele devece-uri pentru a facilita intercomunicarea. Intr-o societate comerciala, de exemplu, care poseda o astfel de oportunitate, pozitionarea oricarui terminal nu va mai fi restictionata de prezenta sau absenta unei conexiuni fixe la internet, de prezenta altui terminal conectat deja la acea conexiune. Intr-o casa particulara mobilitatea este mai usor observabila in primul rand prin absenta cablurilor, in timp de intr-un pub, libertatea de miscare este mai mult decat evidenta.

 

Flexibilitatea rezida din insasi absenta acelor cabluri precum si din posibilitarea reala de configurare a retelei dupa nevoile fiecarui utilizator. Absenta unei infrastructuri fixe aduce avantajul spatiului mai mare si posibilitatea realizarii altor dotari. Un alt aspect, deloc de neglijat, este posibilitatea de marire sau de micsorare a retelei wireless fara a se un efort financiar sau uman evident. Instalarea sau renuntarea la astfel de servicii este la fel de facila mai ales in cazul alegerii unei noi locatii pentru sediu de firma sau rezidentiala.

Costurile reduse de instalare si de mentenanta fac dintr-o retea wireless o afacere foarte profitabila. In ceea ce priveste costurile vorbim doar de investitia initiala, cea de achizitionare a echipamentelor. Costurile de intretinere sunt mai mult simbolice. Intr-o astfel de situatie putem vorbi de conservarea investitiei.

In cazul in care se doreste marirea capacitatii de lucru prin adaugarea unei retele de tip wireless la o retea de comunicatii (internet) fixa, costurile sunt la fel de scazute iar beneficiile maximale.

Datorita avantului pe care l-a luat dezvoltarea unei astfel de tehnologii, prezenta retelelor wireless din ce in ce mai performante este intalnita tot mai des in din ce in ce mai multe locatii. Vitezele de transfer a datelor sunt comparabile cu cele din retelele fixe, fapt care face ca si ultimile retineri sa piarda teren.

Pentru o stabilitate si o viteza mai mare la internet firmele inca apeleaza la varianta clasica cea cu fir. Aceasta  se realizeaza printr-o cablare a spatiului. Aceasta se poate realiza de firmele it care ofera servicii de cablare structurata.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *