AMD la a sasea generatie de procesoare

Jocurile video, pe calculator sau laptop, devin din ce in ce mai mari si mai complexe. Creatorii lor se intrec in meandrele imaginatiei, propunand planse de un inalt grad de calitate, animatii elaborate si detalii uimitoare. Pentru ca toate acestea sa se regaseasca si pe device-ul utilizatorului, pentru ca acesta sa aiba parte de cele mai elevate experiente trebuie sa il ajute si tehnologiile disponibile in deviceul detinut. Un sunet fidel, o rezolutie decenta a monitorului si nu in ultimul rand o arhitectura interna care sa se ridice la inaltimea jocurilor.

amd fx img1
AMD in prezent
Inca de la inceput, concernul nord american AMD (Advanced Micro Devices) s-a concentrat pe oferirea de solutii de procesare pentru tot palierul IT. Astazi, este recunoscut drept unul dintre cei mai importanti producatori din domeniu. Printre internauti este cunoscut faptul ca daca vrei un dispozitiv pentru jocuri, prezenta unui procesor de la AMD este imperativa.
Aflate deja la a sasea generatie, APU construite pe tehnologia de 28nm sunt o promisiune pe care producatorul afirma ca a indeplinit-o printr-o mai mare putere de procesare grafica. Bazate pe arhitectura Carizzo, noile platforme sunt prietenoase cu consumul de energie, fapt care le face compatibile cu dispozitivele portabile.
A8, A10 si FX-Series
Nu mai este o noutate faptul ca platformele de procesare implica coabitarea CPU-urilor si a GPU-urilor pentru obtinerea celor mai ridicate performante pe dispozitive unde locul destinat amplasarii lor este foarte mic. Insa cea mai noua generatie de APU (Accelerated Processing Unit) de la AMD se deosebeste prin caracteristici remarcabile. Astfel, sub numele de cod A8 are incluse 4 nuclee CPU si 4 GPU, A10 vine cu 4 CPU si 6 GPU in timp ce FX-Series ofera tot 4 nuclee CPU alaturi de alte 8 GPU. Daca pana acum unitatea centrala de prelucrare se ocupa exclusiv de sarcini bine definite in ceea ce priveste prelucrarea informatiei iar unitatea de procesare grafica prelua toate sarcinile care includeau aceasta componenta, prin perfectionarea unei arhitecturi in sistem eterogen HSA, toate nucleele lucreaza intr-o modalitate sincronizata care preia mult mai eficient orice sarcina de lucru. Chiar daca generatia a seasea pe APU de la AMD a fost gandita sa faca fata aproape oricaror provocari, este posibila suplimentarea solutiei grafice integrata cu una dedicata de tipul AMD Graphics R6 pentru A8 sau A10 si AMD Graphics R7 pentru FX-Series. Producatorul afirma ca daca se doreste o astfel de suplimentare a GPU atunci intreaga platforma va lucra la fel de eficient neexistand pericolul unor incidente neplacute. Cu o astfel de inzestrare, jocurile cu cea mai complexa grafica vor rula la cei mai inalti parametri.
Insa un laptop sau un computer personal nu va fi folosit numai pentru jocuri. La fel de bine 6th generation AMD poate sustine orice activitate multimedia, streamingul video si cel audio comportandu-se onorabil intr-una dintre cele mai performante configuratii posibile. Imaginile 4k vor deveni o prezenta constanta si placuta totodata dar doar daca acest lucru este permis si de display-ul dispozitivului folosit. Si din punctul acesta de vedere ultimile APU ale concernului AMD sunt pregatite.
Concluzie
Oferta venita din partea AMD in ceea ce priveste unitatile de procesare accelerata este completata cu tehnologii care acopera si alte domenii, unele auxiliare altele de o la fel de mare importanta. Odata lansata pe piata, cea de-a sasea generatie de APU de la AMD va fi rapid inclusa in constructia device-urilor, utilizatorii finali fiind cei care se vor bucura de performante absolute.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *