Ericsson R380 … OnePlus 2

Comunicatiile au fost dintotdeauna un aspect deosebit de important in viata oamenilor. In ultimii douazeci – treizeci de ani tehnologiile care fac posibile comunicatiile au cunoscut un avant nemaiintalnit in alte timpuri. Dintre toate modalitatile de transmitere a unor informatii la distanta, telefonia a cunoscut cele mai de amploare transformari. De la Ericsso R380, primul dispozitiv mobil cu functii complexe vandut sub titulatura de smartphone, si pana la OnePlus 2, cel mai nou device de acest tip, a trecut o perioada foarte scurta de timp, pe o scara istorica a timpului, insa plina de evenimente notabile. Obiectul interesant si cu succes care nu s-a ridicat la nivelul asteptarilor s-a transformat intr-un foarte util gadget folosit de aproape oricine si aproape oricand.
Inceputuri
Pe langa folosirea in premiera a cuvantului smartphone, R380 a insemnat si lansarea pe piata a unei prime versiuni ale sistemului de operare Symbian dar si a ecranului touchscreen de 3,5 inch monochrome cu o rezolutie de 120×360 pixeli impreuna cu un stilus si un senzor IR. De fapt cele doua componente nu au fost chiar noutate absoluta, IBM Simon fiind un precedent destul de vizibil. Insa mult mai apropiat de conceptul de smartphone a fost Communicator-ul de la Nokia aparut aproximativ in aceeasi perioada. Pe langa performantele nemaiintalnite pana la acel moment, noua generatie de telefoane s-a distins printr-o greutate apreciabila (de exemplu, IBM Simon cantarea 500 de grame) dar si printr-o autonomie foarte redusa. Prin comparatie, Ericsson R380 avea “doar” 164 g.

telefon ericson R380
Odata depasita faza de inceput in ceea ce inseamna tehnologia smart, din ce in ce mai multe companii au inceput sa isi prezinte produsele. Canadienii de la RIM, au devenit o forta prin brand-ul BlackBerry cand au lansat linia revolutionara Quark cu care a castigat un numar foarte mare de utilizatori. Acestia erau deosebit de incantati de tastatura completa qwerty si posibilitatile excelente de integrare a e-mail-urilor. Multi considera ca vizionarul Steve Jobs a dat un nou impuls smartphone-urilor prin iPhone-urile produse sub licenta Apple. De-acum inainte nisa telefoanelor inteligente a intrat intr-un ritm sustinut de noi lansari, jucatorii din piata inmultindu-se de la an la an.
Prezent
Samsung, Motorola, LG, si multe alte brand-uri sunt astazi prezente in atentia unui numar din ce in ce mai mare de utilizatori. Nu putem omite dintre numele consacrate nici pe Apple, BlackBerry sau Nokia. Cu toate ca doua dintre aceste ultime trei exemple, este vorba de canadienii de la BlackBerry si finlandezii de la Nokia, au intrat intre-un con de umbra accentuat datorita, probabil, unor erori de management, revenirea lor pe prima scena a smartphone-urilor este asteptata cu sufletul la gura de multi admiratori. Simtind faptul ca nisa mobila este pe cale sa castige in preferinte, gigantul Microsoft s-a aratat si el interesat de acest segment. Impreuna cu Apple, Samsung formeaza nucleul dur al prezentului, in jurul device-urilor aparute sub aceste brand-uri levitand interesul major al mediei, analistilor IT si al clientilor finali, utilizatorii obisnuiti. Miscarile indraznete ale companiilor chinezesti sunt din ce in ce mai bine conturate. Daca pana mai acum doi sau trei ani acestea se intreceau in fabricarea de copii ieftine cu performante dubioase, astazi nume precum Huawei sau Meizu propun smartphone-uri din ce in ce mai interesante atat ca design cat si ca arhitecturi interne.
Viitor
Adesea se spune ca viitorul este o mare necunoscuta. Afirmatie valabila in alte domenii, nu si in cel al telefoniei mobile, mai precis al smartphone-urilor. Din acest punct de vedere, cu un pas inaintea tuturor este noul concept OnePlus. Cu o promovare curajoasa si consistenta totodata, proaspatul brand si-a aratat forta inca de la prima aparitie.

Inalta tehnologie se afla in plina epoca micro, daca ne referim la procesoarele extrem de puternice dar cu dimensiuni foarte mici sau la ecranele care strang un numar impresionant de pixeli necesari pentru a oferi imagini la rezolutii superioare. Expresii ale acestor tehnologii avansate sunt prezente si in alte domenii, interconectarea fiind cuvantul de baza al viitorului.

One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *