Istoria Samsung

In 1938, Byung-Chull Lee s-a hotarat sa isi deschida o afacere in care a investit o suma modica pentru acele vremuri. De la Samsung Store pana la chaebol-ul Samsung Group de astazi, afacerea a cunoscut o dezvoltare accelerata, alegerea numelui companiei, “Trei stele” (traducerea cuvantului Samsung), dovedindu-se deosebit de inspirata. Cu interese variate, de la asigurari si shipbuilding (constructii de nave) pana la industria petrochimica sau cea de electrocasnice, compania emblematica a Coreei de Sud are aproape 200.000 de angajati si are birouri in 185 de tari. Pornind de la prima instalatie de rafinare a zaharului pusa in functiune in sudul peninsulei Coreene la cel mai mare producator de electronice pe plan mondial a fost cale lunga insa ambitia fondatorului companiei, aceea de a fi mereu in frunte, a fost pe deplin satisfacuta.

Divizia Samsung Electronics a concernului cu acelasi nume este astazi port-drapelul intregului grup dar si al industriei sud-coreene avand o cifra de afaceri care reprezinta un procent semnificativ din PIB-ul tarii. Fondat in 1969 si profitand de o serie de conjuncturi economice internationale si de o strategie guvernamentala favorabile, in mai putin de cincizeci de ani aceasta divizie a devenit motorul intregului Samsung Group si o componenta importanta in industria Coreei de Sud. In 1972 a inceput productia de televizoare alb-negru iar cinci ani mai tarziu, intreaga lume a cunoscut forta si avantul industriei electronice sud-coreene prin televizoarele color care au inceput sa se gaseasca pe rafturile magazinelor de specialitate din diverse tari. Cu un pas inaintea competitiei, Samsung a intuit potentialul extraordinar al industrei de inalta precizie si tehnologie si a investit masiv in domeniul semiconductorilor si nu numai. A devenit in lucru comun ca ultima generatie dintr-un anumit sortiment de produse sa se schimbe aproape in fiecare an. Dar toate aceste cuceriri tehnologice nu ar fi putut fi posibile fara o cercetare de inalta factura concretizata in centre destinate exclusiv acestor preocupari.

La inceputul deceniului noua al secolului trecut s-a dat startul neoficial, la nivel mondial, la ceea ce poarta acum denumirea de “era electronicii”. Competitia acerba dintre batranul continent si lumea noua a luat o turnura neasteptata cand, parca de nici unde, au aparut produsele sub brandul Samsung. Avand in spare o istorie bogata in premiere, grupului sud-coreean i-a fost relativ usor sa se instaleze in fotoliul de lider pe mai toate nisele pe care era prezent. Dezvoltarea de sisteme integrate, de serii de produse diferite ca natura dar foarte apropiate prin compatibilitatile create, brand-ul asiatic a primit recunoastetrea pe care o merita atat din partea specialistilor cat si din partea consumatorilor.

Inca de la aparitie, lumea aparte a sistemelor de calcul electronice, a computerelor in acceptiune anglo-saxona sau a ordinatoarelor in cea francofona a fost intr-o permanenta miscare. Impulsionati de dorinta fireasca de a-i surclasa pe ceilalti actori ai pietei cercetatorii de la Samsung au punctat cateva evenimente importante in scurta dar foarte incarcata istorie a aceastei industrii: anul 1992 a insemnat finalizarea cercetarilor si a scoaterii pe piata a primului hard disk de 250 GB din lume, iar anul 1996 a insemnat o alta exclusivitate la fel de importanta – prima memorie DRAM de 1 GB din lume – care, firesc, a echipat un PC Samsung. Nu trebuie uitat nici primul monitor TFT LCD 3D din lume care a aparut in 1999. Este destul de greu de amintit toate exclusivitatile pe care Samsung a reusit sa si le creeze de-a lungul timpului. Este la fel de greu in a enumera toate premiile obtinute la diferitele concursuri si congrese la care a participat, o amintirea arbitrara fiind in pericol de a scapa o distinctie importanta. Aparitia deloc surprinzatoare a smartphone-urilor nu a luat prin surprindere concernul asiatic, anul 2010 fiind anul in care micutii dar tenacii asiatici au cucerit poate cea mai mare piata de desfacere din lume cu un telefon mobil elegant, ergonomic si acceptabil ca pret.

Implicat inca de la inceputuri in actiuni de sustinere sociala si a sportului, a cercetarii academice si a dezvoltarii tehnologice concernul Samsung este un nume care a cunoscut succesul si recunoasterea miliardelor de oameni prin produsele de o inalta calitate.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *