Solutii pentru recuperarea datelor de pe un hard-disk defect

Cu totii am avut perioade in care calculatoarele noastre pareau ca au luat-o razna, ca nu mai asculta de nicio comanda ori ca mai mai au putin si explodeaza. Din nefericire, astfel de cazuri sunt tot mai frecvente, iar acest lucru se intampla de cele mai multe ori fie din cauza suprasolicitarii, fie a folosirii defectuoase de catre utilizatori. In oricare dintre cazuri insa pierderile colaterale exista, iar acestea se resimt cel mai mult la nivelul datelor. Acestea sunt stocate de cele mai multe ori pe aceeasi partitie pe hard-disk, astfel incat blocarea dispozitivului conduce la pierdere lor in totalitate. Cum procedam atunci cand ne  pierdem datele si avem nevoie de recuperare date de pe hard disk sau de pe un alt mediu de stocare pe care nu-l mai puteti accesa?  Cum procedam daca datele pe care le avem pe de pe un hard-disk despre care nu mai stim cat anume va mai functiona in bune conditii? Apelam la softurile de pe internet sau la mana unui specialist in recuperari date?

Transferul fisierelor pe suport sigur

hdd-recuperare-date

Pana la a apela insa la un  service specializat, o parte dintre utilizatori incearca recuperarea datelor pe cont propriu, chiar daca nu de fiecare data cu succes. In orice caz, sunt cateva operatiuni care nu dauneaza cum ar fi scanarea hard disk-ului cu soft pentru recuperarea datelor in conditiile in care acesta este functional dar datele au fost sterse/formatate accidental. Se mai poate incerca  transferarea fisierelor accesibile si intregi pe un alt suport sigur, de preferinta pe un hard-disk extern. In caz contrar, acestea pot fi transferate pe memory flash-uri sau stick-uri de mare capacitate, pana la remedierea problemei sau transferul lor pe un alt computer functional. Nu in ultimul rand, putem apela la varianta clasica a scrierii informatiilor pe DVD-uri, insa la dimensiunile si volumul de fisiere din zilele noastre, acest lucru este de domeniul trecutului. Bineinteles, varianta cea mai sigura pentru pastrarea datelor poate fi aceea s unui backup, dar si de stocare a lor intr-un fisier cloud. Insa, cum acest lucru rar se intampla, ramane sa apelam la variantele clasice.

Softuri si instrumente la indemana

Daca niciuna dintre metodele noastre de transfer al datelor nu mai este posibila, exista varianta recuperarii lor de pe hard-disk-ul care nu mai raspunde la comenzi. Acest lucru se poate face de catre specialistii in recuperari date, prin intermediul unor softuri speciale. Exista si posibilitatea incercarii de a recupera datele cu ajutorul unor softuri descarcate de pe internet, insa, service-urile de recuperare date detin softuri profesionale care nu pot fi descarcate de pe internet. Acesta este motivul pentru care apelarea la niste specialisti in recuperari date este solutia cea mai potrivita.

Depistarea defectului prin metoda eliminarii

recuperare-date

De unde stim insa ca hard-disk-ul nostru este defect sau are doar o problema temporara de functionare? In primul rand, ceea ce trebuie sa ne dea de gandit sunt zgomotele ciudate pe care un hard-disk le scoate atunci cand da semne de oboseala. In al doilea rand, sunt o serie de mesaje care ne pot aparea pe ecranul calculatorului si care ne pot indica o problema la nivelul unitatii de stocare a datelor. In aceste conditii, inlocuirea hard-disk-ului cu un alt dispozitiv de stocare, pentru a vedea comportamentul, ne poate da indicii daca acesta trebuie reparat sau nu.

Daca intampinati probleme si nu mai puteti accesa datele de pe hard disk sau un alt mediu de stocare cum ar fi SSD, Stick USB, Card, Raid … puteti apela la BIT Data Recovery pentru o Diagnosticare Gratuita a echipamentului in vederea recuperarii datelor

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *