Un macro cu Olympus TG-3

Sarbatorile de iarna se apropie cu pasi repezi. Cat de curand vom auzi intr-o seara sania Mosului pe zapada proaspata din curte. Acum este momentul sa obtinem o dovada, foto sau video, prin care sa spunem tuturor ca Mos Craciun exista. Pentru ca dovada sa fie cat mai plina de culoare si de o claritate nemaivazuta avem nevoie de o camera foto potrivita ca greutate si ca dimensiuni, care poate fi folosita cu o singura mana. Dar Olympus TG-3, caci despre acest nou si interesant aparat foto vorbim, poate fi folosit intr-o escapada de weekend sau in vacanta. El va deveni insotitorul vostru permanent. Pentru montainerii pasionati care vor sa surprinda momente impresionante in timpul sarbatorilor precum si pentru iubitorii de scuba diving, Craciunul poate fi sarbatorit si in zone calde, camera poate intra in atentia lor deoarece functioneaza optim la temperaturi de -10⁰C precum si la adancimi de pana la 15 metri. In plus, aceasta rezista foarte bine la socuri mecanice sau accidentale. Si un al doilea plus: reuseste un macro de clasa!

Olympus

Olympus nu este un brand foarte cunoscut la noi in tara, un motiv pentru care va fi un cadou inedit. Companie nipona cu sediul in Tokio, fondata acum aproape un secol, cu operatiuni financiare in SUA, sediul la Center Valley, Pennsylvania, si in Europa, Hamburg, Germania, a cunoscut consacrarea datorita tehnologiilor revolutionare in domeniul opticii medicale. In prezent activitatile ocupa majoritatea ariilor de interes ale opticii si imageriei, o divizie importanta a Olympus Corporation preocupanduse de crearea unor aparate foto performante atat pentru amatori, compactele, cat si adresate celor avansati in aceasta arta a fotografiei, DSL-R-urile. Pentru a cunoaste mai bine produsele acestei companii am ales Olympus TG-3.

Design

Cu un profil destul de subtire, Olympus TG-3 ascunde sub gama de culori atragatoare o constructie solida si robusta bazat pe un schelet din material compozit. Caracteristicile fizice (111,5 x 65,9 x 31.2 mm) si greutatea (247 grame) vorbesc de la sine despre un aparat foto compact. Toate partile mobile si semimobile sunt dublate de garnituri care protejaza aparatul de praf sau de apa. Proiectat pentru conditii speciale, partea din fata, obiectivul, este fixa, focusul si zoom-ul aflandu-se la interior. Datorita acestei structuri calitatile foto ultraperformante sunt putin afectate. Butoanele au o asezare care respecta principiile ergonomiei, fiind usor de atins in aproape orice pozitie s-ar afla persoana care fotografiaza. Blitzul este pozitionat in partea dreapta sus. Langa el se gaseste in led care poate fi folosit, in caz de nevoie, si pe post de lanterna. In partea din spate se gaseste ecranul LCD cu diagonala de 3 inch care este fix si tactil. Per ansamblu, aparatul foto Olympus TG-3 este o aparitie interesanta si performanta.

Dotari si performante

Olympus TG-3 este un aparat foto mic cu dotati mari. In el  au fost armonios inglobate tehnologii de ultima generatie. Poate cel mai bun exemplu in acest sens este senzorul de 16 megapixeli care este retro-iluminat (BSI) si este de tip CMOS. El  este sustinut si acompaniat indeaproape de procesorul TruePic VII. Performantele sintetice ale celor doua instrumente se regasesc in claritatea si profunzimea fotografiilor realizate. Distanta focala relativ mica este de 4x, dimensiune care poate fi echivalata cu 25 – 100 mm. Cu o apertura maxima F/2, obiectivul este unul luminos care are rezultate foarte bune in conditii de lumina slaba (foto/filmare subacvatica). Meniul intuitiv este unul dintre cele mai simple intalnite pana acum pe un compact, insa asta nu inseamna ca nu este complet, acesta acoperind toate necesitatile si nevoile.

De departe cea mai mare performanta a lui TG-3 este posibilitatea reala de realizare a unor fotografii macro de cea mai buna calitate. Cu patru astfel de moduri, lentila se poate apropia pana la 10 mm de subiect. Mai mult chiar, performanta merge mai departe prin modul Stacking care poate face 8 cadre succesive, in mai multe trepte de focalizare, pe care ulterior le combina pentru ca rezultatul final sa aiba cea mai buna claritate. Transmiterea imaginilor surprinse se poate face prin Wi Fi pentru a fi depozitate la loc sigur. In dotarile standard este prezent si modulul GPS.

Accesorii

Noi si interesante, aceste accesorii completeaza frumos un aparat foto foarte  bun. Protectia subacvatica, obiectivul convertor fisheye sau obiectivul convertor tele sunt cateva dintre ele. Insa cel care atrage privirile la propriu si la figurat este mini-blitz-ul circular care se ataseaza la obiectiv si care asigura iluminarea suplimentara a scenei.

Olympus TG-3 este un aparat foto compact cu o foarte buna acoperire a locurilor si situatiilor in care poate fi folosit. Rezistent la regimuri de lucru vitrege si oarecum inedite, el respecta codul busido al vechilor si nobililor samurai niponi. In alta ordine de idei, produsele japoneze ne-au surprins aproape intotdeauna intr-un mod placut. Cu siguranta ca TG-3 va continua linia neintrerupta a celorlalte produse ale supusilor imparatului soarelui rasare.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *