Securitatea informatica – tendinte

Anul trecut a fost unul foarte bogat in evenimente derulate in arealul zonei de securitate informatica. Au aparut pe piata un numar impresionant de dispozitive, unele specifice altele care completeazea cu succes specificul, institutiile financiare si guvernamentale au devenit din ce in ce mai prezente in spatiul virtual, utilizatorii anonimi si-au intensificat semnificativ prezenta in acest mediu nou care anul ce a trecut parca a devenit a doua casa pentru multi dintre ei. Dar, din pacate, printre atat de multe lucruri bune s-au strecurat la fel de multe lucruri mai putin placute. Atacurile cu virusi au fost din ce in ce mai diversificate, mai bine directionate si mai greu de evitat, beligerantii din razboaiele conventionale si-au facut din mediul informatic un nou camp de lupta si alte lucruri despre care incercam sa vorbim in acest articol cu titlul de tendinte. Altfel spus, probabilitatea ca ele sa se transforme in realitate este destul de mare, conform specialistilor in domeniul securitatii informatice.

Asiatici, arabi, rusi …

De cativa  ani apetenta asiaticilor pentru sisteme informatice, in special a chinezilor, a devenit atat de evidenta incat este considerata ca un fapt normal. Insa in spatele unor business-uri onorabile se ascund multe intentii rauvoitoare precum spionajul, defaimarea, excrocarea etc. Chiar daca autoritatile declara ca ofensiva impotriva acestor intamplari  de rau augur este in plina desfasurare, infractorii cibernetici, la fel ca peste tot in lume, sunt cu un pas inaintea acestora. Putin mai rea este situatia in ceea ce ii priveste pe infractorii informatici din zona slava. Cunoscuti pentru sadismul si lipsa de scrupule de care au dat dovada de-a lungul timpului infractorii rusi, acestia au trasmis aceleasi caracteristici si infractoriilor care lucreaza cu sistemele informatice. Atacurile lor s-au dovedit a fi devastatoare atat pentru companiile particulare cat si pentru agentiile guvernamentale. Un nou pol al puterii ascunse printre biti este pe cale sa se formeze in arealul controlat de arabi. Luptatori tenace, acestia sunt dispusi sa se jertfeasca pe ei insisi pentru victoria unei idei. Educati in scoli de prestigiu din occident, acestia se arata dispusi sa atace pe oricine in numele credintei. Toate aceste exemple se refera strict la entitati care urmaresc crearea unui haos social sau doresc destabilizarea unor societati sau sisteme.

securitatea datelor it 001

Tinta atacurilor este intotdeauna liderul

Una dintre cele mai vechi si mai eficiente strategii de lupta consta in anihilarea liderului.Aceeasi strategie se aplica si in razboiul informatic. De departe, aici liderul este Apple, concernul american IT. Cu o cifra de afaceri uriasa, cu produse de top si care devin in orice situatie comparativa termeni  comparanti si nu de comparat, cu rivali care devin rapid dusmani, Apple este nevoit sa lupte pe mai multe fronturi. Pe de o parte concernul doreste sa isi pastreze fotoliul de lider, pe de alta parte el trebuie sa faca fata atacurilor din directii nestiute. Numai in ultimul an s-au intensificat semnificativ eforturile de subminarea pozitiei pe care o are, chiar si cea mai neinsemnata bresa in securitate fiind exploatata la maxim. Recunoscute pentru siguranta si securitatea lor, iOS-urile vor avea mult de furca in viitorul apropiat cu un numar din ce in ce mai mare atacatori mai determinati ca oricand.

Marele pericol adus de gadget-uri

Sa detii gadgeturi la moda este un act de demonstrare a unui anumit nivel. Fie ca este vorba de o bratara de fitnes, de un ceas inteligent sau de un sistem care controleaza obiectele electrocasnice din casa, vorbim invariabil de o conexiune la internet, de date personale si bancare. Multe grupuri de infractori au dezvoltat sisteme care sunt capabile sa imprumute identitatea unui utilizator onest si sa comita o serie de delicte indreptate chiar asupra celui in cauza. Asta la nivel de individ. Daca vorbim la nivel de institutie unde datele confidentiale au o valoare deosebita atunci lucrurile au un alt inteles. O mica “usita” uitata deschisa si …

Viitorul vine cu o serie impresionanta de propuneri informatice care cu siguranta ne vor usura si detensiona viata. Dar odata cu aceste lucruri frumoase vin la pachet si lucruri care afecteaza, uneori iremediabil, siguranta informatica personala dar si a societatii.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *