Sisteme de supraveghere video
|Necesitatea unui sistem de supraveghere video si audio este evidenta. Fie ca este vorba de un business – birouri, spatii de productie sau comerciale, depozite etc. -, de o proprietate particulara, sau de copii, batrani, animale de companie, grija pentru bunul mers al afacerii, pentru bunurile personale sau pentru persoanele si fiintele dragi, intr-o societate in care rapiditatea schimbarii valorilor este deja un fapt divers, capata noi valente. In plus, performantele atinse de sistemele de supraveghere si costurile relativ scazute pe care le implica achizitia, montarea si mentenanta acestora transforma o intentie de acest fel intr-o alegere castigatoare. Inainte de a demara procesul de achizitie al unui sistem de supraveghere este bine sa cunoasteti o serie de aspecte si detalii legate de acestea.
Tipuri de sisteme de supraveghere
Oferta producatorilor este variata, ea acoperind toate nevoile utilizatorilor. Acestea au o clasificare multipla, in functie de locul unde sunt amplasate, tipul de camere folosite sau sistemul de inregistrare al imaginilor surprinse.
In ceea ce priveste locul de amplasare, camerele video pot fi de exterior sau de interior. Datorita preturilor mai mici sau din necunoastere, multi doritori fac greseala de a folosi camere de interior pentru supraveghere exterioara. Camerele pentru exterior au o constructie diferita de cele pentru interior. Incepand cu materialele folosite, rezistente la conditii de lucru extreme si terminand cu lentilele obiectivului diferentele sunt majore, camerele de interior neputand sa faca fata cerintelor mediului exterior.
Sisteme digitale versus sisteme analoage este un diferent cu un castigator clar. Prima categorie de sisteme este superioara celei de-a doua datorita faptului ca permite vizualizarea imaginilor pe un monitor de PC si inregistrarea lor direct pe un hard disk sau alt mediu de stocare compatibil.
Luand in calcul modalitatea de alimentare cu energie electrica, camerele de supraveghere video pot fi alimentate direct de la o sursa de curent (o priza si un cablu), pot fi alimentate cu energie electrica printr-un cablul de date special (PoE) sau pot avea un modul wireless incorporat. Datorita performantelor tehnologice cu o valoare tot mai ridicata, camerele dotate cu wireless sunt cel mai des folosite, mai ales daca utilizarea lor se face in exterior si sunt amplasate la o distanta apreciabila de o sursa de energie electrica.
Si pentru ca am amintit de noile tehnologii, in prezent sunt foarte apreciate camerele video de supraveghere pe IP in detrimentul celor dependente de un DVR. In anumite conjuncturi inca se mai folosesc sistemele de supraveghere pe DVR. In estenta, DVR-ul este un recorder cu ajutorul caruia se inregistreaza imaginile surprinse de camere. Neajunsurile unui astfel de sistem sunt numeroase. In acest caz, logistica prevede existenta unei incaperi special destinate monitoarelor si a unitatilor de inregistrare si stocare, pe langa toata desfasurarea de forte privitoare la camere, cabluri de alimentare si de transmitere etc.
Strans legat de sistemul acesta este si cel denumit CCTV. Closed-circuit television consta intr-un sistem de camere care transmit semnal intr-o bucla inchisa, fara a permite accesul din exterior al unui alt factor.
Camere de supraveghere pe IP
Cele mai noi tipuri de camere video destinate supravegherii la interior sau la exterior, pe timp de zi sau pe timp de noapte, sunt camerele video pe IP care pot fi conectate la internet prin fir sau wireless. Moderne si usor adaptabile celor mai ridicate pretentii, ele pot transmite imagini in timp real in formate superioare de 4k si chiar 5k, direct pe PC sau un terminal mobil, si pot stoca inregistrarile pe un hard disk, sistem NAS, sick, server FTP sau in cloud. Ele pot fi alimentare cu energie electrica prin cablu de curent sau prin cablul de internet prevazut cu tehnologie PoE (power over ethernet).
Sistemele de supraveghere moderne pot suplini cu brio prezenta unui corp consistent de agenti de paza, in cazul unitatilor economice, sau pot asigura un concediul placut, iesire cu prietenii sau un somn fara griji, daca vorbim de o familie si de proprietatea sa, cu conditia sa fie corect pozitionate si instalate.